Cresterea copilului

# cum il educi #copii rasfatati #cresterea copilului #educatie copii

5 sfaturi pentru parinti, date de copii

De multe ori parintii se comporta in fata copiilor ca detinatori ai adevarului absolut, mai ales atunci cand cei mici au varste fragede. Iar copiii reactioneaza, in felul lor, incercand sa-si "educe" parintii prin comportamente considerate de adulti "gresite". Iata ce vor de fapt sa spuna copiii: 
 

1. Tine-ti promisiunile! 

Atunci cand ne mintim copiii, fie si neintentionat, ii invatam ca este in regula sa amageasca, sa nu se tina de cuvant, sa faca totul dupa bunul plac, fara a se teme de consecinte. In plus, ce copil poate avea incredere intr-un astfel de parinte? 
 

2. Nu te urasc chiar daca ma pedepsesti 

Este adevarat, copiii gresesc. La fel si parintii. Iar una dintre greselile parintilor este de a imbratisa teoria potrivit careia copilului nu trebuie sa-i spui niciodata nu. A spune "nu" nu inseamna sa-l privezi de ceva. A spune "nu" de multe ori inseamna sa-l protejezi. Iar cand greseala este facuta, a fi autoritar sau putin mai dur nu inseamna ca esti un parinte rau, atat timp cat ai grija sa fii un parinte corect. Nu pedepsi sau certa arbitrar, explica intotdeauna deciziile luate, iar copilul tau va intelege. 
 

3. Aprecierea ta este cea mai importanta pentru mine 

Atunci cand iti critici copilul, mai ales in public, cand ii pui porecle care il umilesc sau razi de el impreuna cu alti adulti, nu faci decat sa cresti un copil frustrat, care nu va avea incredere si stima de sine. Imbratiseaza-ti cat mai des copilul si saruta-l, mai ales ca in curand va veni vremea cand se va feri de astfel de manifestari de afectiune. Arata-i ca esti mandru de realizarile sale, de deciziile bune pe care le ia. Construieste alaturi de el o relatie de incredere bazata pe respect, apreciere si afectiune. 
 

4. Vreau sa fiu independent 

Copiii sunt avizi de cunoastere. Mintea lor este ca o carte plina de foi albe, pe care in fiecare zi se imprima noi experiente. Daca nu il lasi pe cel mic sa incerce lucruri noi, el nu va avea ce "scrie" in aceasta carte. Un copil cocolosit va fi un adult temator, care nu-si asuma niciun risc si nu poate lua decizii singur. Cu siguranta nu asta iti doresti pentru el! 
 

5. Fa-ti timp pentru mine!

Parintii sunt prin definitie persoane ocupate. Chiar si cand sunt acasa. Mereu gasesc ceva de facut sau o scuza pentru a nu se juca cu copilul. Chiar daca iti cere a o mia oara in saptamana aceasta sa va jucati de-a doctorul, fa-i pe plac. Citeste-i din nou povestea preferata, desi ai mai facut-o in urma cu jumatate de ora, cu aceeasi intonatie si calm ca si cum ai vedea cartea pentru prima data. Timpul este important pentru tine, dar mai ales pentru el. Daca nu-ti faci acum timp pentru copilul tau, cand o vei face? Cand nu-si va mai dori el? 
 
Foto: Hepta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare