Cresterea copilului

#copilarie #copii fericiti #nevoi copii #siguranta copii

5 trucuri pentru a creste un copil mai fericit

Fericirea ta ca parinte depinde intr-o masura foarte mare de fericirea copilului tau, de aceea trebuie sa cauti in permanenta noi modalitati prin care ii poti alimenta aceasta stare. Conform unui studiu al UNICEF, copiii din Romania sunt cei mai nefericiti din lume. Criteriile pe baza carora a fost calculat gradul de fericire al copiilor sunt starea materiala, sanatatea si siguranta, educatia, riscurile si comportamentul, mediul si locuinta.

1. Intelege-i nevoile

Si tu ai fost copil si stii cat de mult iti doreai ca parintii sa-ti cumpere jucaria mult visata. Nu te suparai pe ei daca nu ti-o cumparau, dar in interiorul tau adunai frustrari, mai ales daca observai ca alti copii din preajma ta primesc tot felul de jucarii.

Chiar daca nu ii cumperi copilului tau lucruri scumpe, ci ii oferi mici cadouri fara o ocazie speciala, cu siguranta il vei ajuta sa fie mai fericit, sa se simta implinit.

2. Asculta-l

Copiii nu stiu intotdeauna cum sa-si spuna pasul, dar daca incearca sa o faca, nu ii ignora si nu considera inutile plangerile lor. Lipsa de comunicare cu copilul tau va duce la formarea unei relatii defectuoase, care mai tarziu se va degrada si mai mult. Invata-l de mic sa-ti comunice toate problemele si toate bucuriile lui, astfel incat sa ii oferi un sentiment de siguranta, acela ca oricand ti se poate adresa fara sa fie respins.

3. Incurajeaza-l sa faca ceea ce ii place

Daca vezi ca prichindelul tau are un talent, ii place sa deseneze, sa cante sau sa danseze, ajuta-l sa-si perfectioneze aptitudinile. In acest fel, il poti ajuta sa fie mai fericit, deoarece stie ca poate sa faca ceea ce ii place cel mai mult.

4. Petrece-ti timpul alaturi de el

Pentru un copil, petrecerea timpului alaturi de parinti este o modalitate excelenta prin care se poate dezvolta si poate deprinde anumite trasaturi. Chiar daca de multe ori jobul te face sa-l trimiti la bunici sau sa-i angajezi o bona de dimineata pana seara, trebuie sa-ti gasesti timp si pentru copilul tau, altfel nu poti avea pretentia sa fie fericit, implinit si educat.

5. Lasa-l sa se bucure de copilarie

Nazbatiile sunt normale in copilarie, asa ca nu te enerva de fiecare data cand vezi ca piticul tau face trasnai. Lasa-l sa se bucure de micile placeri ale copilariei, dar invata-l de ce anumite lucruri nu ar trebui repetate si il vei ajuta sa fie mai fericit.

Sursa foto:allstarsenrichment.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului