Cresterea copilului

#hiperactivitate #aditivi alimentari #adhd #deficit de atentie

7 aditivi alimentari care pot agrava ADHD la copii

Exista studii si cercetari amanuntite care atesta faptul ca aditivii din alimentatie predispun copiii mici la , chiar daca nu exista inca dovezi stiintifice ale acestei teorii. Alte studii lanseaza o alta ipoteza, conform careia anumiti si conservanti folositi in industria alimentara agraveaza deficitul de atentie al copiilor deja diagnosticati cu aceasta afectiune. Iata care sunt considerati cei mai periculosi!

1 Indigotina (E 132)

Indigotina este un colorant alimentar, pe care copiii il consuma adesea din bomboane (de ciocolata, dropsuri), prajituri ambalate, mini-tarte etc.

2 Bleu Briliant (E 133)

Acest colorant alimentar este adesea intalnit in alimentele pe care le mananca o multime de copii in fiecare zi.

Asa cum ii spune si numele, ofera alimentelor o culoare albastruie sau derivata din aceasta si se gaseste in special in bauturi racoritoare, jeleuri, bomboane colorate, unele tipuri de iaurturi cu fructe, inghetata etc.

3 Carmoizina (E 122)

Carmoizina este un aditiv intalnit in putine alimente, insa cele mai multe dintre acestea sunt destinate copiilor - bomboane, guma de mestecat, glazuri de prajituri etc.

4 Benzoat de Sodiu

Benzoatul de sodiu este un conservant alimentar folosit in special pentru muraturi, in sucurile de fructe si in bauturile racoritoare carbogazoare.

Aditivul se gaseste in special in alimentele acide si are rolul de a preveni cresterea si inmultirea microorganismelor sau bacteriilor.

5 Allura red

Allura red este unul dintre cei mai utilizati coloranti alimentari si se gaseste in multe dintre alimentele pentru copii.

Printre cele mai consumate de cei mici se numara cerealele pentru micul dejun, iaurturile cu fructe, jeleurile, inghetata, bomboanele si alte produse care sunt colorate in rosu.

6 Galben nr. 5 (E 102 - tartrazina)

Tartrazina este singurul aditiv alimentar testat pentru modul in care afecteaza hiperactivitatea si ADHD -ul copiilor.

Dupa mai multe suspiciuni legate de acest aditiv, mai multi specialistii au realizat o serie de teste si au descoperit ca influenteaza gradul de la copii.

Toate produsele comerciale ambalate si colorate in galben folosesc acest conservant si sunt unele extrem de consumate de cei mici - chips-uri, prafuri de budinca, produse de patiserie , prajituri si produse care contin praf de oua, unele tipuri de paste etc.

7 Galben nr. 6

Si acesta este unul dintre cei mai folositi coloranti din industria alimentara si este continut de bauturi racoritoare carbogazoase de culoare portocalie, cereale, deserturi pe baza de gelatina sau jeleuri, macaroane, chips-uri, crackers, bombonele de ciocolata cu glazura portocalie etc.

ADHD-ul (sindromul deficientei de atentie) este o afectiune neurologica care se caracterizeaza prin hiperactivitate , deficit de atentie si impulsivitate.

S-au ridicat pana in prezent suspiciuni doar cu privire la impactul pe care il au zaharurile din alimentatie asupra ADHD-ului, chiar daca nu exista fapte certe care sa ateste teoria.

Insa ipoteza conform careia aditivii alimentari influenteaza ADHD-ul este relativ recenta, iar dezbaterile din jurul ei continua si astazi. Chiar daca nu exista dovezi in acest sens, este indicat ca micutul tau sa evite consumul exagerat de astfel de produse, care i-ar putea modifica comportamentul.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului