Cresterea copilului

#educatie #parinti #copii #pedeapsa #disciplina

7 greseli de educatie la copii

Fiecare etapa in cresterea si dezvoltarea copilului tau iti aduce noi provocari, iar educarea acestuia se dovedeste a fi mai grea decat teoria zecilor de carti pe care le-ai citit pe acest subiect. Pentru a retine insa esentialul, iata principalele greseli de educatie la copii si cum poti sa le previi.
 

 

1 Iti schimbi mereu obiceiurile

 

Copiii se poarta cel mai bine atunci cand stiu la ce sa se astepte, fie ca este vorba despre baia de seara, povestea inainte de culcare sau pedeapsa pentru nazdravaniile pe care le-au facut. Cu cat iti vei mentine mai mult cuvantul si vei fi mai usor de anticipat, cu atat copilul se va dovedi mai cooperant.

Rutina este foarte importanta in educatia copilului tau. Nu iti face griji, copilul tau nu se va plictisi; acesta are nevoie de stabilitate. Incearca, alaturi de partener si de celelalte persoane care il au in grija, sa pastrati aceleasi obcieiuri legate de cresterea si educarea acestuia.

 

2 Petreceti prea mult timp in familie

 

Timpul petrecut in familie este o ocazie minunata pentru a va apropia si mai mult, insa atunci cand exagerati cu acest obicei, copiii sunt cei care vor avea de suferit. Psihologii te sfatuiesc sa ii permiti copilului sa isi petreaca timpul si cu fiecare parinte in parte. In felul acesta, copilul tau simte ca nu trebuie sa lupte pentru atentia ta cu nimeni altcineva si ca pret de cateva ore, te poate avea doar pentru sine.

 

3 Iti ajuti prea mult copilul

 

Copilul tau va invata din greseli, insa daca tu te oferi sa il ajuti la orice pas si nu il lasi sa descopere singur care sunt metodele pentru a rezolva o anumita problema, atunci acesta nu va mai avea ocazia sa invete sa se descurce si singur. In plus, ii poti transmite mesajul ca nu este capabil sa gaseasca singur solutii si astfel il poti determina sa isi piarda increderea in sine.

In schimb, inainte sa ii sari in ajutor, incurajeaza-l, chiar daca pentru tine este vorba despre cele mai banale lucruri, precum imbracatul sau rezolvatul unui puzzle.

 

4 Ii oferi doar mancare pentru copii

 

Copilul tau mananca doar cartofi prajiti sau tot felul de snacksuri si nu stii ce sa mai faci pentru a-l convinge sa incerce si alte feluri de mancare. In loc sa ii oferi doar mancaruri care de obicei le sunt pe plac celor mici, indeamna-l sa manance si ceea ce servesti tu la masa.

Atunci cand micutul va observa ca savurezi un fel de mancare pe care inca nu l-a incercat, curiozitatea il va impinge macar sa guste. Daca nu ii place, nu te da batut. Ofera-i mancarea respectiva de cateva ori, pana cand va fi dispus sa o incerce. Treptat, se va obisnui cu noul gust si isi va diversifica alimentatia. In felul acesta, nu vei mai avea un copil mofturos.

 

5 Scapi de patut prea repde

 

Patutul copilului nu ii asigura doar siguranta in timpul somnului, ci il ajuta sa isi formeze obiceiuri sanatoase de odihna. Daca il vei muta prea repede pe copil din patut intr-un pat pentru copii “mari” , atunci acesta ar putea sa intampine dificultati in a adormi, ajungand in toiul noptii, sa se cuibareasca in patul parintilor.

Cu cat vei incuraja mai mult acest obicei, cu atat iti va fi mai greu sa iti obisnuiesti copilul cu patul sau. Trecerea de la patut la un pat normal se face atunci cand micutul incepe sa intrebe de ce nu are un pat,  asa ca mami si tati sau pur si simplu cand incearca sa iasa din patut; acest lucru se intampla de obicei in jurul varstei de 2-3 ani.
 

 

6 Il inveti cu olita mult prea devreme

 

Copiii invata sa foloseasca toaleta atunci cand sunt pregatiti, iar pentru acest lucru nu trebuie grabiti. Ceea ce poti face insa este sa dai curs acestei etape. Arata-i copilului unde este toaleta, explica la ce si cum se foloseste, lauda-l pe copilul tau atunci cand doreste sa foloseasca toaleta sau olita. Char daca micutul tau nu va renunta la scutece asa de repede precum alti copii, nu trebuie sa iti faci griji. Mai devreme sau mai tarziu, si copilul tau va trece peste aceasta etapa.

 

7 Il lasi sa se uite prea mult la televizor

 

Studiile au demonstrat faptul ca micutii care se uita prea mult la televizor intampina dificultati, mai tarziu, in a invata. In loc sa il uiti pe copil in fata televizorului, mai bine organizeaza activitati mai creative, precum jocurle, cititul sau simplele conversatii. Afla mai multe despre efectele daunatoare ale televizorului asupra copilului din articolul Televizorul afecteaza relatia dintre parinti si copii.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului