Cresterea copilului

#greseli parinti #sanatatea copilului #sanatatea bebelusului #proaspeti parinti #ingrijire bebelusi

7 greseli frecvente ale proaspetilor parinti

Din dorinta de a fi perfecti, dar si din lipsa de experienta, proaspetii parinti fac diverse greseli in ingrijirea bebelusului. Acestea ii costa de cele mai multe ori timp, energie si chiar sanatatea bebelusului . Iata care sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac parintii, dar si cele mai indicate solutii la ele!

1 Te panichezi prea repede si din orice

Pe de-o parte, aceasta este o reactie normala atunci cand nu ai experienta. Cand devii prima oara parinte, pana si cea mai mica incruntare a bebelusului ti se pare ca este anormala.

Este foarte important sa iti controlezi aceste reactii, pentru ca micutul preia din starile tale si va deveni si el, la randul lui, speriat, anxios si nelinistit.

2 Crezi tot ce auzi in jurul tau

Si nu numai ca te aventurezi sa crezi diverse lucruri, dar le si aplici in ingrijirea bebelusului. Este vorba de sfaturile bine intentionate ale celor din jur, in general leacuri babesti sau metode de crestere si educatie, care se pot dovedi periculoase pentru cel mic.

Nu da crezare tuturor recomandarilor auzite in pe la colturi sau prin vecini. Verifica cu atentie informatiile pe care le primesti si cere intotdeauna sfatul unei persoane avizate.

3 Faci confuzie intre regurgitatie si varsaturi

In timp ce regurgitatia este fireasca si inofensiva, varsaturile sunt periculoase si sunt cauzate cel mai adesea de un virus. Problema este ca ambele se manifesta la fel, prin expulzarea lapticului afara din gurita. Totusi, exista cateva diferente majore.

Regurgitatia presupune aruncarea brusca a lapticului si apare adesea dupa masa, cand copilul eructeaza sau gangureste, si nu este insotita de alte simptome.

Voma sau varsaturile apar in cantitati mari, sunt recurente si cel mai adesea insotite de alte manifestari - dureri, febra, plans etc.

4 Nu lasi niciodata bebelusul sa planga

Nu trebuie ca de fiecare data cand auzi ca micutul plange sa dai fuga la el pentru a-l calma.

Este adevarat ca, pentru el, plansul este singurul mod de a-ti comunica diverse stari - ca il doare ceva, ca ii este foame etc. -, dar de multe ori face acest lucru doar pentru a-ti atrage atentia. El asta stie sa faca cel mai bine si nu are mereu un motiv ingrijorator.

5 Iti neglijezi viata de cuplu

Bebelusul a devenit centrul universului tau si iti acapareaza toata atentia, ceea ce poate duce la deteriorarea relatiei de cuplu.

Este posibil ca ingrijirea bebelusului sa fie coplesitoare sa iti ocupe o mare parte din timp si atentie. Chiar si asa, apeleaza la ajutoare (bona, bunica, prieteni) si preocupa-te in aceeasi masura si de partenerul tau.

6 Te pui intodeauna pe ultimul loc

Viata de parinte nu trebuie sa fie un sacrificiu personal, ci o bucurie a vietii. Trebuie sa incerci sa te organizezi mai bine si sa iti prioritizezi ativitatile astfel incat sa nu te neglijezi.

Chiar daca esti mama, nu inseamna nu mai esti femeie. Ocupa-te de tine si fa lucrurile care iti plac prin predarea stafetei de parinte taticului sau altor persoane apropiate care te pot ajuta in ingrijirea micutului.

7 Neglijezi igiena orala a bebelusului

Poate ca nu i-au dat inca dintisorii, dar nu inseamna ca gingia nu trebuie ingrijita si curatata periodic. E o greseala sa crezi ca igiena orala intervine in viata copilului abia dupa ce i-a dat primul dinte, sau, mai rau, toti dintii.

Inainte de eruptia dentara este important sa ii cureti gingiutele usor cu ajutorul unui prosopel curat, moale si usor umed. Acest ritual trebuie facut cel putin o data pe zi.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare