Cresterea copilului

#viciu #tigari #adolescenti fumatori #tigari adolescenti #fumat adolescenti #viciu adolescenti

7 statistici ingrijoratoare despre fumat in randul adolescentilor

Cei mai multi fumatori s-au lasat prinsi in capcana acestui viciu in perioada adolescentei, spun statisticile medicale. Mai mult de atat, 80-90% dintre fumatori s-au apucat de fumat inainte de a implini 18 ani.

Iata cateva informatii si statistici ale fumatului in randul adolescentilor, pe care ar trebui sa le stii atat tu, cat si copilul tau.

1. Zilnic, cateva mii de tineri aprind prima lor tigara

Aproximativ 4000 de adolescenti decid zilnic sa incerce fumatul. Cei mai multi dintre ei sunt atrasi in capcana de catre ceilalti membri ai grupului lor social.

2. Foarte putini fumatori renunta la acest viciu

Dintre adolescentii care incearca o prima tigara, aproximativ 30% devin fumatori inraiti si continua sa fumeze in ciuda campaniilor constante anti-fumat care informeaza cu privire la bolile cauzate de acest viciu.

3. Adolescentii fumatori sunt mai sensibili

Adolescentii care fumeaza sunt mai predispusi la stari de anxietate si depresii decat cei nefumatori. Nu de putine ori, pot trece prin experiente cum este atacul de panica, pentru ca fumatul, in ciuda credintei populare ca ar putea reduce stresul, il sporeste.

4. Adolescentii fumeaza mult

Adolescentii dependenti de fumat consuma in medie 13-15 tigari pe zi. Avand in vedere ca cel mai adesea fumeaza in contexte de socializare si ca au varsta la care socializarea este esentiala, numarul de tigari pe care il consuma este foarte mare.

5. Fumatul dauneaza pielii

Fumatul imbatraneste pielea aproape la fel de mult ca expunerea la razele ultraviolete. Mai mult de atat, in cazul pielii sensibile a adolescentilor poate cauza acnee si alte astfel de probleme ale tenului tanar.

6. Fumatorii traiesc mai putin

Conform statisticilor, fumatorii mor in medie cu pana la 15 ani mai devreme decat nefumatorii. Acestia sunt adesea afectati de boli ale plamanilor si inimii.

7. Fumatorii tind sa se expuna si la alte vicii

Conform rapoartelor furnizate de Surgeon General, adolescentii care fumeaza sunt de 3 ori mai predispusi sa consume alcool, de 8 ori mai expusi tentatiei drogurilor usoare cum este marijuana si de 22 de ori mai expusi pericolului de a incerca droguri foarte periculoase, cum este cocaina.

Sursa foto: huffingtonpost.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare