Cresterea copilului

#semne ale bullyingului #bullying copii #bullying in gradinita #bullying in scoli #bullying

8 semne ale bullyingului pe care parintii trebuie sa le recunoasca

Astazi, bullyingul nu se mai refera la simplele agresiuni la locul de joaca, intrucat persoanele care il practica utilizeaza tehnici online pentru a-si ataca victimele. Cercetarile arata ca unul din patru elevi au raportat hartuire verbala, iar jumatate au spus ca au simtit ca sunt hartuiti sau exclusi social, potrivit unui sondaj realizat de grupul non-profit YouthTruth. Exista mai multe semne la care parintii ar trebui sa fie atenti.

Leziuni inexplicabile

Agresiunea verbale si bullyingul social pot fi cele mai frecvente, dar bullying-ul fizic inca se intampla - iar 29 la suta dintre adolescenti spun ca s-au confruntat cu aceasta problema. Daca copilul tau vine acasa cu vanatai, taieturi, zgarieturi sau alte rani, nu il sfatui sa loveasca la randul sau si ia masurile necesare pentru a impiedica aceste actiuni.

Utilizarea dispozitivelor electronice mai putin - sau mai mult - decat de obicei

Daca copilul tau obisnuia sa fie lipit de smartphone-ul sau si acum il inchide constant - sau daca copilul tau pare sa verifice nelinistit internetul, ar putea fi un semn ca este unul dintre cei 36,5 la suta dintre copiii care au raportat ca sunt agresati online, potrivit Centrului de Cercetare Cibernetica. Faceti copii ale tuturor mesajelor si imaginilor si salvati textul si mesajele vocale din telefonul mobil. Prezentati toate materialele obtinute autoritatilor competente.

Note in scadere

In cazul in care elevii incep sa obtina note mai mici dintr-o data este posibil ca ei sa fie agresati. Specialistii sustin ca bullyingul poate avea aceste efecte asupra rezultatelor scolare.

Modele diferite de somn

Victimele bullyingului pot suferi de depresie sau anxietate, ceea ce poate influenta obiceiurile de somn impreuna cu sanatatea lor mentala. Daca modelul de somn al copilului se schimba - fie ca dezvolta insomnie, fie ca incepe sa petreaca tot mai mult timp in pat - acesta ar putea fi un semn ca sunt agresati. Cosmarurile frecvente sunt un alt semnal de alarma.

O schimbare a obiceiurilor alimentare

Un copil agresat poate avea o scadere a poftei de mancare sau poate incepe sa manance compulsiv. Acest lucru poate fi deosebit de periculos daca copilul are deja probleme cu greutatea - tachinarea bazata pe greutate poate determina adolescentii sa incerce sa nu mai manance, un factor de risc pentru dezvoltarea tulburarilor de alimentatie.

Comportamentul distructiv

Victimele bullyingului au mai multe sanse sa faca lucruri care i-ar putea rani. Daca copilul incepe sa reactioneze negativ, se inchide in casa, incearca sa fuga sau incepe sa se taie sau chiar are tendinte suicidale, acesta ar putea fi impactul bullyingului.

Pierderea obiectelor de valoare sau a hainelor

Daca copilului ii lipsesc unele lucruri, este posibil ca acele elemente lipsa sa fie deteriorate sau luate de agresori. De asemenea, copilul poate incepe sa fure bani sau obiecte de valoare din casa pentru a le oferi unui agresor.

Retragerea de la activitatile preferate

Copiii care sunt agresati pot sa nu evite doar scoala si prietenii, ci si propria familie. Ei ar putea crede ca nimeni nu ii poate ajuta. De aceea, mai putin de o treime dintre victimele intimidarii le spun adultilor ce se intampla.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Sfatul expertului