Cresterea copilului

#vedeta #sanatate #silueta #copil #incredere #regim #dieta

Adolescentele si obsesia pentru un corp perfect

Tot mai multe adolescente ajung pe patul de spital din cauza regimurilor drastice la care se supun pentru a atinge asa-zisele masuri ideale, gen fotomodel. Din pacate insa, aceste lucruri devin obisnuinta de la o varsta frageda. Dorinta de a arata ca un produs mass-media afecteaza atat sanatatea fetitei tale, cat si increderea acesteia in sine. Iata cateva modalitati prin care o poti ajuta pe fiica ta sa treaca cu bine prin aceasta perioada din viata sa.

 

 

Pasul 1. Discuta impreuna cu fiica ta programele pe carele vedeti la televizor

Stiai ca televiziunile si programele TV difuzate se concentreaza foarte mult pe aspectul fizic al fetitelor, incepand de la o varsta extrem de frageda? Asadar, copilul tau are toate sansele sa fie contagiat de modelul perfect inca de la varsta de 5 ani , observandu-si eroii de desene animate.

Nu este de mirare ca vedetele cu un aspect fizic de invidiat, care sunt promovate in media si pozeaza in familia perfecta au un impact atat de mare asupra adolescentelor. La aceasta se adauga si mamele care incearca din rasputeri sa mai scape de kilograme, colegii care isi manifesta preferintele pentru fetele slabe si prietenele care urmeaza deja o cura de slabire - adolescenta ta nu are nicio sansa sa iasa din acest cerc vicios.

Si daca aveai impresia ca ai facut tot ce ti-a stat in putere, ca parinte, statisticile arata contrariul: in medie, adolescentele sunt expuse zilnic la aproximativ 180 de minute de “perfectiune”, interactionand doar 10 minute cu parintii lor. De aici rezulta si masurile drastice pe care acestea le aplica atunci cand vor sa ajunga la greutatea ideala .

Si ce ar trebui sa faca un parinte? Sa asunda orice urma de revista, sa inchida televizorul si sa arunce papusile, care promoveaza inca din copilarie imaginea modelului perfect? Expertii sustin ca ii vei oferi astfel, fructul interzis. Incearca in schimb, sa urmaresti impreuna cu fiica ta toate aceste influente venite din partea mass-media.

Comunicarea se dovedeste iarasi cea mai buna arma dintre toate. Psihologii te indeamna sa urmaresti programe TV sau site-urile de pe internet impreuna cu fiica ta si sa discutati despre vedetele si imaginile perfecte care apar pe ecran. Tu esti cel care o poate aduce cu picioarele pe pamant, explicandu-i cate ore de munca stau in spatele imaginilor ideale sau cate ore in photoshop au ca rezultat poza impecabila. Sunt numeroase programe sau filmulete pe internet care arata o vedeta inainte si dupa prelucrarea pe calculator, asa ca acesta constituie un mijloc de trezire la realitate a adolescentei.

Pasul 2. Implic-o intr-un sport, dar supravegheaza atitudinea competitiva

Pentru a le atrage atentia adolescentelor de la bombardarea mediatica sau pentru a le mentine in forma, unii parinti isi indeamna fetele sa practice un sport. Din pacate insa, aceasta metoda nu functioneaza intotdeauna.


Unele sporturi, cum ar fi spre exemplu, patinajul artistic, cer un trup armonios, aducandu-le iarasi pe fete in fata imaginii perfecte si creand probleme de incredere in sine. Exista insa si reversul medaliei. Sporturile care nu solicita in mod constant o silueta de invidiat ridica moralul adolescentelor, facandu-le mai increzatoare in fortele proprii si nu atat de preocupate de imaginea corpului.

Din pacate insa, sunt o multime de sporturi care au ca prima cerinta un trup perfect, legand performanta de aspectul fizic. Numerosi gimnasti, dansatori, patinatori au cedat presiunilor venite din partea antrenorilor, sustinatorilor si propriei persoane, si au sfarsit simtindu-se nepotriviti pentru sportul respectiv, sau mai rau, cu probleme de alimentatie si dieta.

De aceea, indiferent de sportul ales pentru adolescenta ta, trebuie sa fii atent la celelalte aspecte care pot influenta starea de bine a fiicei tale. Urmareste comentariile antrenorilor, atitudinea acestora in timpul antrenamentelor, coechipierii si modul in care acestia se poarta atat cu fiica ta, cat si fata de ei insisi, nivelul competitiv dintre colegi si nu in ultimul rand, atitudinea fiicei tale fata de sport, performanta si competitie.

Daca obsevi ca fiica ta se lasa prinsa de competitie si acest lucru se rasfrange si asupra imaginii ei despre sine, ar trebui sa incepi cu o explicatie obiectiva: arderea tuturor rezervelor de grasime din corp duce la caderea masei musculare. Documenteaza-te si explica-i tot procesul la care isi supune corpul si care sunt consecintele acestuia. Vizitati chiar si un medic, pentru ca acesta ii va explica fiicei tale cat de departe poate sa mearga cu dietele si sportul si care sunt consecintele faptelor sale.

Pasul 3. Analizeaza-ti propriile actiuni legate de silueta

Mamele joaca un rol deosebit de important in perioada de adolescenta a fiicei lor. Fetele iau in serios tot ceea ce mamele lor spun, dar si ce anume fac in raport cu propria viata. O adolescenta care observa lupta chinuitoare a mamei de a reveni la formele din tinerete, dietele drastice la care se supune sau comentariile negative la adresa propriului corp n-are nicio sansa sa nu urmeze, in viitorul apropiat, acelasi stil de viata.

Nici rolul tatalui nu este unul de neglijat; fiica se regaseste in viziunea acestuia despre aspectul feminin in general, si in modul in care acesta percepe femeile din viata sa. Modul in care tataldiscuta despre vedetele de la televizor, atentia pe care o acorda dozei de sexualitate al unui film, modul in care discuta cu partenera de viata sunt atent observate si absorbite de adolescenta.

Pasul 4. Evidentiaza persoanele frumoase cu un corp sanatos

Pentru o adolescenta poate fi destul de greu sa supravietuiasca printre imaginile ultra perfecte ale vedetelor de televiziune, insa sunt destule exemple, chiar si printre oamenii celebrii, care se abat de la aceste standarde ale perfectiunii.

Atunci cand fiica ta aude cuvantul “sanatos”, imediat respinge orice idee care vine dupa acesta, insa daca tu ii arati imagini cu oameni pe care toata lumea ii admira, dar care si-au pastrat silueta fara a recurge la botox sau diete draconice, atunci fiica ta va fi mai deschisa ideii de sanatos.

Ia-o, de exemplu, pe Kate Winslet, care isi adora corpul apetisant si, conform propriilor declaratii, refuza sa tina diete sau sa slabeasca. Si pentru ca vedetele invadeaza aproape orice spatiu, scoate-o pe fiica da din mall-uri si incearca sa o aduci intr-un mediu in care nu trebuie sa vada intotdeauna masurile 90-60-90. Schimbati mersul la cumparaturi cu o plimbare in parc. Scoate-o din discoteca si incurajez-o sa tina o petrecere in pijamale la tine acasa. Astfel, ii vei aduce aminte ca oamenii se pot simti bine si daca nu arata ca scosi din cutie.

Citeste si:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului