Cresterea copilului

#vestimentatie #stil #adolescent #sexy #imbracaminte #dieta

Adolescentele si vestimentatia provocatoare

Vestimentatia provocatoare a inceput sa devina o obisnuinta in randul adolescentelor. In incercarea de a imita imaginea pop-starurilor si a actritelor preferate, adolescentele incorporeaza sexualitatea atat in vestimentatie, cat si in comportament. In plus, producatorii de imbracaminte incurajeaza aceasta tentinta, oferind o vestimentatie in acord cu noile tendinte.

Presiunea din partea celorlalti colegi, dar si din partea prietenilor o prinde pe adolescenta ta intr-un cerc vicios, caruia se vede nevoita sa i se adapteze. Multor parinti le vine greu sa punna capat acestor tendinte, insa ar trebui sa iti faci intr-adevar grija pentru adolescenta ta, sau este vorba despre ceva trecator ?

 

Imbracamintea provocatoare dauneaza?

 

  • In primul rand, vestimentatia provocatoare atrage atentie nedorita – adolescentele nu sunt insa pregatite social si emotional sa raspunda sau sa se descurce in astfel de situatii.

 

  • O atentie excesiva concentrata pe vestimentatie, aspect fizic , moda si sexualitate poate contribui la o competitie nejustificata intre adolescente. Sunt tot mai frecvente cazurile in care adolescentele apeleaza la diferite cure de slabire drastice, pentru a arata fara cusur, insa ajung la spital cu un organism slabit.

 

  • Fetele care proiecteaza o imagine sexy la o varsta frageda si care primesc destul de multa atentie din cauza aparentei, ar putea renunta la activitati sanatoase, potrivite varstei lor, pentru ca acestea nu se afla in concordanta cu imaginea pe care vor sa o promoveze.

 

  • Aceasta imagine provocatoare le face pe fete sa arate mai mature decat varsta reala,  lucru ce incurajeaza legaturile cu persoanele mai in varsta, care le expun pericolului experimentarii drogurilor, alcoolului si comportamentului sexual.

 

Ce pot sa fac?
 

  • Apeleaza la scoala si la regulile de vestimentatie impuse de conducerea acesteia. Desi astazi iti poate fi destul de greu sa gasesti o scoala unde inca se mai respecta o minima decenta in vestimentatie, o scoala mai buna te poate ajuta macar cu un sacou folosit ca uniforma. Ai putea sa te adresezi dirigintelui clasei sau conducerii scolii, pentru a afla daca aceste reguli se respecta.
     

 

  • Ajut-o pe fata ta sa isi dezvolte propiiul stil si sa isi rafineze gusturile. Mergeti impreuna la cumparaturi, in ca de la o varsta frageda si incearca sa o expui imbracamintei de calitate. In acelasi timp insa, intreab-o ce anume si-ar dori sa poarte si incercati sa incorporati aceste elemente, pe cat posibil, in vestimentatie. Daca vrea sa poarte un top fara bretele, atunci ar putea sa il combine cu o bluza usor transparenta, care ar lasa sa se vada si topul, dar ar acoperi astfel umerii si pieptul. O rochita prea scurta, combinata cu bermude, va arata mai mult ca o tunica.
     

 

  • Accesoriile reprezinta o solutie la indemana pentru a da putina culoare chiar si celor mai plictisitoare haine. Bentite pentru par cu flori si pietricele, bjuterii funky, insigne, lantisoare cu pandantive haioase pot scoate orice tinuta din anonimat.


 

  • Apeleaza la metoda compromisului, dar si la sistemul restrictiilor. Nu ezita sa ii impui niste reguli clare, pe care nu vrei sa le incalci. Compenseaza insa pentru restrictii cu lucruri care ii fac placere. Daca fata ta vrea sa isi vopseasca parul si sa se accesorizeze cu topuri scurte, atunci ai putea sa o lasi sa isi nuanteze parul cu sampon nuantator, mai ales atunci cand se afla in vacanta, dar sa nu accepti imbracamintea mult prea indrazneata.
     

 

  • Expune-o si modelelor pozitive si de bun gust. Sunt destule vedete de varsta fiicei tale care se imbraca impecabil si pot deveni o inspiratie. Preocupa-te de acest subiect si dedica-i timp fiicei tale: cumparati reviste de moda, uitati-va la diferite poze pe internet, mergeti impreuna la cumparaturi si incearca sa ii fii o prietena, nu cel mai mare dusman.
     

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului