Cresterea copilului

#adolescent #conflict #parinti #disparitie

Adolescentii si fuga de acasa

Anual, tot mai multi adolescenti cu varsta cuprinsa intre 13 si 17 ani fug de acasa. Desi ai putea crede ca acest lucru se intampla doar in familiile dezorganizate, studiile au aratat faptul ca si copiii de "familie buna" aleg aceasta cale pentru a-si rezolva problemele. Ingrijorator, printre principalele cauze pentru care acestia apeleaza la o astfel de solutie se numara tocmai atmosfera si relatiile dintre membrii familiei.

Multi copii traverseaza o perioada in care isi ameninta parintii cu fuga de acasa, insa putini trec si la fapte. Cei care insa o fac, incearca sa fuga de problemele din mediul familial: certuri , abuzuri sau conflicte.

De asemenea, presiunea la care sunt supusi in ceea ce priveste rezultatele scolare si neputinta de a satisface "pretentiile" impuse ii determina sa cedeze in fata unei note proaste sau a problemelor de ordin social si sa fuga de acasa, de teama pedepselor.

Mai mult, fuga de acasa rezulta din faptul ca micutii nu mai au in apropiere un alt sprijin in afara de parinti, ca de exemplu bunici sau alte rude. Neavand unde sa gaseasca si un alt punct de echilibru, aleg strada.

Poate ca tie ti se pare ca adolescentul tau nu ar fi capabil de un asemenea gest, insa inainte de a trage concluzii, nu ar strica daca ai fi prevazator si ai urmari in permanenta, cu un ochi critic, comportamentul copilului tau. Iata cateva "semne" pe care trebuie sa le iei in considerare.

  • Certuri frecvente in familie - unul dintre cele mai intalnite motive care determina fuga de acasa; certurile pot izbucni din orice, insa printre cele mai frecvente cauze se afla discutiile despre comportamentul copilului, note, prieteni, modul in care se imbraca sau faptul ca vrea sa stea in oras pana tarziu.

 

  • Temeri pe care copilului ii este frica sa ti le comunice - probleme la scoala, absente si pericolul de a fi exmatriculat , batai si conflicte intre colegi, o sarcina neasteptata sau probleme de natura sexuala, probleme cu drogurile sau alcoolul.

 

  • Situatii din familie cu care copilul nu se poate "impaca" emotional - un divort, pierderea unei persoane dragi. Acestea sunt de obicei probleme pe care parintii le neglijeaza, pentru ca nu li se pare ca le-ar afecta copilul atat de mult.

 

  • Momente de tranzitie, cum ar fi mutarea intr-un alt oras si implicit, schimbarea scolii si a cercului de prieteni.


Multi dintre parinti realizeaza ca adolescentii au o problema doar atunci cand acestia aleg sa fuga de acasa. Altii copii insa aleg sa isi ameninte de multe ori parintii inainte de a recurge la un astfel de gest. Potrivit studiilor, majoritatea tinerilor nu stau prea mult timp departe de casa, intre 48 de ore pana la 14 zile. De asemenea, majoritatea se refugiaza la prieteni.

Adolescentii se intorc singuri acasa, insa acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa iei in seama amenintarile copilului tau sau semnele de ingrijorare pe care ti le da. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa ii fii alaturi copilului tau, sa il asculti si sa il ajuti sa gaseasca solutii pentru problemele sale. Mai mult, afla cat de grava este problema cu care se confrunta copilul tau investigand situatia printre prieteniii acestuia sau alte rude apropiate .

Daca adolescentul tau a fugit de acasa, iata ce poti face:

  • Contacteaza rudele apropiate si prietenii adolescentului, pentru ca de obicei, acestea sunt primele locuri unde se refugiaza
  • Daca nu reusesti sa iei legatura cu copilul tau, contacteaza politia

 

  • Atunci cand copilul tau revine, primul impuls va fi unul de usurare, urmat de furie. Acesta se afla insa intr-o stare vulnerabila, asa ca arata-i ca il iubesti si ca ai fost ingrijorat de disparitia sa.

 

  • Fa-l sa simta ca a meritat sa se intoarca acasa si asculta-i problemele, aratandu-i ca impreuna puteti schimba ceva.

 

  • Apeleaza si la persoane din afara familiei, in care copilul tau are incredere si care la urma urmei, l-ar putea ajuta pe acesta: un profesor drag, un prieten de-al parintilor, o ruda etc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare