Cresterea copilului

#calculator #internet #facebook #securitate #online #parinti #adolescent #mama

Adolescentii si retelele de socializare

Observi ca adolescentul tau pierde o gramada de timp socializand pe internet, prin intermediul site-urilor gen Facebook, Hi5, MySpace sau a programelor ca Messenger. Studii recente arata ca exista insa si o parte plina a paharului: adolescentii deprind abilitati care ii ajuta sa se descurce in ritmul lumii de astazi.

 

Studiul desfasurat si-a concentrat mai mult atentia asupra avantajelor pe care le au tinerii care folosesc conturile de socializare , nu care sunt insa si efectele abuzului de aceste mijloace de comunicare.

Este o certitudine ca mijloacele noi de comunicare dau buzna in viata noastra , insa cercetatorii sustin ca parintii nu ar trebui sa fie prea ingrijorati.

 

In opinia acestora, majoritatea pustilor prefera sa socializeze pe internet, facandu-si noi prieteni sau schimband mesaje cu cei pe care ii au deja la lista de contacte. Studiul a avut in vizor mai mult de 800 de tineri si a observat aproximativ 5000 de ore de activitate online.

Potrivit acestuia, adolescentii isi formeaza o comunitate online cu care comunica prin diverse mijloace, fie via internet sau telefon, si vad acest gen de socializare ca pe o necesitate, nicidecum o dependenta. „In momentul in care ajung acasa, dau drumul la calculator”, a declarat un adolescent de 15 ani, participant la studiu, precizand ca desi parintii au incercat sa ii puna diverse piedici pentru a minimaliza accesul la internet, acesta a reusit, intr-un fel sau altul, sa treaca peste ele si sa comunice cu prietenii sai dupa bunul plac.

O singura fata de 14 ani dintre adolescentii participanti la studiu a vrut sa se retraga din acest online , insa dupa o saptamana a revenit la vechile obiceiuri, sustind ca pur si simplu nu poate sa traiasca fara internet sau telefon.

Partea buna a acestei dependente o reprezinta faptul ca tinerii nu se opresc doar la a-si alcatui un profil pe un site de socializare , ci exploreaza diverse aplicatii, invata sa caute informatii online, sa experimenteze noi produse media si sa isi adapteze dupa propriile cerinte propria pagina web. Fara sa se afle intr-un cadru formal de la scoala, adolescentii au mai multa libertate de a invata lucruri noi, pe care le gasesc cu usurinta pe internet.
 

 

Calculatorul afecteaza sanatatea copilului!

 

Desi studiul prezinta doar avantajele retelelor de socializare, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa ii dai mana libera adolescentului de a-si petrece tot timpul pe internet fara niciun fel de supraveghere.

Probabil ca ai auzit de cazuri in care socializarea online a prins realitate, rezultatul fiind unul tragic pentru copil. Chiar daca aceste cazuri sunt destul de rare, important este faptul ca acestea reprezinta un semnal de alarma la adresa naivitatii tinerilor. In plus, site-urile de socializare smulg date persnale importante care, odata postate pe internet, pot ajunge in maini ce pot profita de pe urma acestora.

Afla mai multe despre pericolul site-urilor de socializare, precum Facebook, in articolul Zece motive pentru care ar trebui sa renunti la Facebook. De asemenea, invata cum sa iti protejezi copilul de pericolele online citind articolul 8 reguli ale securitatii online.
 
Sursa foto : assets.nydailynews.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului