Cresterea copilului

#comunicare copil #adolescent #incredere parinti #probleme adolescent

Adolescentul refuza sa mearga la scoala! Ce faci?

Nu este neobisnuit sa iti auzi copilul ajuns la varsta adolescentei ca nu mai vrea sa mearga la scoala. Adolescenta este o perioada din viata copilului cu foarte multe schimbari fizice si emotionale, care isi pun amprenta in comportamentul si interesele lui. Rebeliunea este o trasatura caracteristica, iar comunicarea cu parintii este de multe ori dificila si te pune in dificultatea de a-l convinge sau determina sa se reintoarca la scoala. Iata cum trebuie procedat corect!
 

Aminteste-ti ca ai fost si tu adolescent


Chiar daca este bine sa ai asteptari mari de la copil si sa il incurajezi intotdeauna sa invete bine, indiferent de ce ai facut tu sau ceilalti din jurul lui, este important sa iei in seama faptul ca este la o varsta fragila si sa empatizezi un pic cu nevoile si preocuparile lui.

Aminteste-ti cum era sa fii adolescent si incearca sa il intelegi in anumite privinte. Acest lucru inseamna ca nu rezolvi nimic daca tipi la el, il pedepsesti ca pe un copil mic sau il obligi sa mearga la scoala.
 

Comunica deschis si sincer cu adolescentul


Este important sa ai un dialog constructiv si sincer cu copilul tau, pentru a-l putea ajuta atunci cand are nevoie sau, pur si simplu, pentru a-l asculta atunci cand simte nevoia sa se descarce.

Fii in primul rand tu comunicativ in relatia cu adolescentul, fii sincer cu el si arata-i cat este de important sa comunice starile, trairile, problemele lui. Atat timp cat esti un model pozitiv pentru el si ai grija sa consolidezi relatia de comunicare cu el inca de mic, nu vei avea mari probleme in a vorbi pe aceeasi limba in perioada adolescentina.

Chiar si asa, exista cateva reguli esentiale pe care trebuie sa le respecrti atunci cand comunici cu un adolescent:
 

  • nu tipa si nu-i face reprosuri, adopta un ton prietenos;
  • initiaza dialogul cu el atunci cand este calm, nu incerca sa pornesti o conversatie cand este nervos si iritat; lasa-l sa se calmeze;
  • fii pregatita sa faci compromisuri si sa trebuiasca sa astepti sa termine ce are de facut pentru a putea discuta cu el; daca se arata interesat sa comunice cu tine, merita "pretul" platit, de a sta dupa el;
  • nu il trata ca pe un copil mic; renunta la a aduce in discutie pedepse de copii sau la a-i aminti ca tu esti parintele si ca ai autoritatea de a-l obliga sa mearga la scoala; incearca sa adopti o pozitie mai prietenoasa in comunicarea cu el.


Incearca sa afli cauzele refuzului de a merge la scoala


O relatie de comunicare stransa este esentiala pentru tratarea celei mai mari parti a problemei - aflarea cauzelor refuzului de a merge de scoala.

Numai afland motivele care-l impiedica sa frecventeze orele, vei stii exact ce trebuie sa faci mai departe pentru a-l ajuta. Este o conditie esentiala in a-l ajuta pe copil sa se reapropie de mediul scolar.
 

Ajuta-l sa gaseasca solutii la problemele care-l impiedica sa mearga la scoala


In situatia in care adolescentul reuseste sa se deschida in fata ta si sa-ti spuna motivele pentru care nu vrea sa mearga la scoala, este important sa il ajuti pe el sa gaseasca metode pentru a remedia conflictele sau problemele, nu sa preiei tu fraiele problemei.

Cel mai indicat este sa vorbesti cu el si, cel mult, sa gasiti impreuna solutii convenabile la problemele cu care se confrunta, nu sa ii oferi tu rezolvarea sau sa o impui.

Cel mai puternic instrument de convingere a copilului sa se reintoarca la scoala ramane comunicarea si increderea parintilor in proprii copii, precum si deschiderea fata de ei.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare