Cresterea copilului

#parinti #minciuni #pedeapsa #incredere #adolescenta #empatie

Adolescentul tau te minte? Ajuta-l sa aiba mai multa incredere in tine

Minciunile ne urmaresc toata viata. Uneori le spunem pentru a-i proteja pe cei din jur, alteori inflorim putin adevarul pentru ca asa ni se pare normal. Specialistii spun ca una dintre perioadele cele mai prolifice pentru minciuni este adolescenta.

Tinerii au tendinta de a-si minti parintii, deoarece nu au suficient de multa incredere sa le marturiseasca adevarul. Se tem sa nu fie pedepsiti si sa nu decada in ochii lor.

Este destul de dificil sa il determini pe adolescentul tau sa nu te minta niciodata sau sa nu-ti omita cu buna stiinta anumite detalii, insa il poti face sa aiba mai multa incredere in tine si sa-ti spuna mai des adevarul.

Nu-l pedepsi

Psihologul Laura Markham, autor al unei carti despre consolidarea relatiei dintre parinti si copii, sustine ca pedeapsa nu este o solutie in cazul in care afli ca adolescentul ti-a spus o minciuna. Ea aduce ca argument faptul ca, odata pedepsit, adolescentul va incerca sa gaseasca minciuni din ce in ce mai bune doar pentru a nu ajunge din nou in aceasta situatie.

Empatizeaza, fii de partea lui

Asteapta-te sa fii testata de adolescentul tau cand vine vorba despre un lucru pe care ti-l ascunde. Daca nu are suficient de multa incredere in tine incat sa-ti marturiseasca adevarul, va cauta sa te testeze pentru a vedea care este parerea ta.

In loc sa vorbeasca despre sine, va aduce in discutie un amic (Mihai, sa zicem) care a facut un lucru similar cu al sau. In loc sa ii spui ca amicul ar trebui pedepsit si parintii lui ar trebui sa afle imediat de boacana, ar trebui sa empatizezi cu adolescentul tau.

"Cred ca Mihai a fost foarte suparat pentru ce a facut. Cred ca sunt multi tineri care au facut ce a facut el". Cand va vedea ca nu te-ai enervat, va avea mai multa incredere sa iti spuna adevarul.

Fii calma si cauta solutii

De fiecare data cand adolescentul tau iti spune un adevar, fie el si unul dureros, este bine sa iei lucrurile cu calm. Cel putin are incredere in tine, nu? Impreuna, incercati sa gasiti solutii pentru ca pe viitor sa nu apara situatii in care sa fie indecis daca sa te minta sau sa-ti spuna adevarul.

Specialistii spun ca trebuie sa ai o atitudine clara in ceea ce priveste minciunile. Poti fii autoritara si fara sa tipi sau sa iti pedepsesti adolescentul.

Sursa foto: parentingteens.about.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare