Cresterea copilului

#rutina #pedeapsa #activitati #somn #copil

Ajuta-l pe copilul tau sa doarma noaptea

Majoritatea parintilor intampina probleme atunci cand  trebuie sa ii determine pe copii sa adoarma. Cei mici se agita, plang si se trezesc de mai multe ori pe noapte, si astfel le “asigura” parintilor o noapte alba , dar pierd si beneficiile pe care le aduce un somn relaxant. Iata cativa pasi prin care il poti ajuta pe copilul tau sa doarma linistit seara.

 

 

Pasul 1. Alcatuieste-i un program de activitati

Mentine-l pe copilul tau activ pe parcursul zilei. Jucati-va impreuna, cantati, ofera-i jucarii care sa il provoace si sa il mentina activ. In felul acesta, momentul somnului va fi mai bine primit de catre cel mic.

Pasul 2. Monitorizeaza ritmul de somn al copilului tau

Este normal ca cei mici sa doarma de mai multe ori pe zi, insa aceste reprize de somn nu trebuie sa dureze ore intregi. Lasa-l sa isi recapete energia prin somn, insa tine cont de faptul ca noaptea este momentul cel mai bun in care trebuie sa isi refaca fortele.

Pasul 3. Creeaza o rutina

Ajuta-l pe copilul tau sa perceapa momentul in care trebuie sa mearga la culcare. Creeaza-i o rutina in acest sens, stabilind o ora fixa de somn. De asemenea, nu il baga in pat in momentul in care este foarte adormit.

Atunci cand observi ca este obosit, pregateste-l de culcare si lasa-l sa adoarma treptat. In acest fel, cel mic isi va “regla” singur atitudinea, linistindu-se atunci cand merge la culcare. Ar fi indicat sa aveti un intreg ritual care sa pregateasca somnul, cum ar fi baita, masaj si citirea unei povesti.

Pasul 4. Lasa-l pe copilul tau sa se linisteasca

Chiar daca cel mic se agita sau plange inainte sa adoarma, nu te grabi sa intervii. Este posibil ca prin aceste gesturi sa incerce sa isi gaseasca o pozitie confortabila pentru somn. Daca aceste reactii nu inceteaza., vorbeste-i calm , mangaie-l pe spate sau ramai langa acesta pana cand se calmeaza si adoarme. Este posibil ca simpla ta prezenta sa il linisteasca.

Pasul 5. Pastreaza un ton calm pe timpul noptii

Daca cel mic se trezeste in timpul noptii, nu aprinde toate luminile din casa si nu exagera cu zgomotele. Incearca sa il linistesti cu o voce calma si calda, pentru ca in felul acesta ii vei transmite copilului faptul ca este timpul sa doarma, nu sa se joace.

Pasul 6. Nu transforma momentul somnului intr-o pedeapsa

Sunt parinti care isi ameninta copiii cu faptul ca ii vor trimite la culcare daca nu stau cuminti sau fac vreo nazbatie. Evita asocierea somnului cu pedepsele, pentru ca cel mic va reactiona in consecinta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului