Cresterea copilului

#copil #educatie #parinte #cearta #familie #greseala

Ajuta-ti copilul sa invete din propriile greseli

Parintii ar trebui sa le explice copiilor faptul ca o greseala nu inseamna sfarsitul lumii . O atitudine pozitiva a acestora ii va determina pe cei mici sa priveasca in mod constructiv greselile pe care le fac si sa gaseasca solutii pentru viitor. Iata cateva metode prin care il poti ajuta pe copilul tau sa invete din propriile greseli.

Pasul 1. Fii un exemplu

Ca parinte, nu ar trebui sa iti fie frica sa iti recunosti greselile in fata copiilor tai, pentru ca tu esti principalul model de comportament pe care acesta il are in vedere.

Admite faptul ca nu le stii chiar pe toate si nu te sfii sa ii explici ce anume ai gresit si cum ai putea indrepta o anumita situatie. Bineinteles, nu face referire la momente pe care acesta nu le poate intelege.

Alege-ti exemplele in functie de puterea de intelegere a copilului. Detasarea cu care privesti lucrurile si modul in care cauti solutii il va determina pe micut sa abordeze o greseala in acelasi fel.

Pasul 2. Invatati din orice experienta

Invata-l pe copilul tau sa priveasca orice experienta de viata ca pe o sursa de invatare . De exemplu, si succesul poate fi folosit ca o modalitate de educare. Nu uita insa ca lauda pe care i-o aduci celui mic are efect de invatare atunci cand este insotita de explicatii.

Incearca sa ii mentionezi tot timpul de ce a fost bine ca a procedat intr-un anumit fel, de ce ar fi fost mai potrivit sa ia o alta decizie, ce alternative ar mai fi avut. In timp, cel mic va reusi sa cantareasca singur situatiile si sa ia cele mai bune hotarari.

Pasul 3. Controleaza-ti atitudinea atunci cand copilul greseste

Incearca sa nu te enervezi atunci cand copilul tau greseste, pentru ca risti sa instaurezi panica si dezamagire , in locul unei atitudini constructive. Cei mici urasc sa ii supere pe parintii lor, iar pentru ca acestia dramatizeaza orice situatie, copiii devin mult prea emotionali si nu mai reusesc sa gandeasca rational. Incearca sa ii oferi micutului o viziune mai detasata asupra lucrurilor, pentru ca in timp, va prelua de la tine aceasta atitudine .

Pasul 4. Nu il acuza pe copilul tau

Vorbeste despre situatie, nu despre copilul tau. Evita sa folosesti acuzatii sau sa pui accentul pe ceea ce a facut micutul. In loc sa ii spui: “Daca nu ti-ai facut curat in camera, de aceea nu iti gasesti lucrurile”, schimba putin tonul frazei: “Lucrurile se pierd usor intr-o camera dezordonata. Cum am putea sa indreptam situatia?”. Vei obtine o atitudine mult mai pasnica din partea copilului tau si deci, mai constructiva.

Pasul 5. Nu pretinde ca le stii pe toate

Chiar daca pentru tine este evident ca un copil ar trebui sa invete din greselile sale, lasa-l pe cel mic sa isi expuna ideile. Vei fi poate surprins de ceea ce gandeste. In acelasi timp, ii vei invata rationamentul si cum trebuie sa il abordezi. Incearca sa ii insufli o atitudine pozitiva si cautati impreuna solutii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare