Cresterea copilului

#bebelusi #alaptare #nou-nascuti #lapte bebelusi #formula de lapte

Alaptare vs lapte praf pentru bebelusi. Ce recomanda specialistii

 

Medicii pediatri insista ca folosirea formulelor de lapte sa fie limitata in primele ore sau chiar zile dupa nasterea bebelusilor, iar proaspetele mamici sa-si alapteze micutii. Motivul? Hranirea la san le asigura bebelusilor protectie naturala in viitor impotriva a numeroase afectiuni. Un studiu publicat recent in revista “Pediatrics” arata insa ca, in anumite situatii, si folosirea laptelui praf in canitati mici pentru unii nou-nascuti poate stimula alaptarea ulterioara, astfel incat bebelusii sa beneficieze de avantajale alaptarii.

Bebelusii hraniti natural sunt protejati de infectiile respiratorii, bolile digestive (enterocolite), afectiuni ale pielii (eczeme), meningite bacteriene sau otite, conform Academiei Americane de Pediatrie,

De asemenea, laptele matern intareste sistemul imunitar si reduce riscul aparitiei unor afectiuni cronice serioase in viitor (diabet zaharat tip 1, obezitatea, astm, osteoporoza).

In plus, bebeluşii hraniti la san au un coeficient de inteligenta mai mare comparativ cu cei hraniti cu lapte praf.

De aceea, telul pediatrilor este ca bebelusii sa fie alaptati cat mai mult timp.

Cercetatorii din cadrul Universitatii California, San Francisco, au descoperit ca alaptarea ulterioara a nou-nascutilor poate fi stimulata cu ajutorul formulelor de lapte, in cantitati mici, in situatii speciale.

"Este o cantitate mica de lapte formula, atent cantarita astfel incat bebelusului sa ii fie in continuare foame si sa fie gata pentru urmatoarea alaptare", explica autorul studiului, dr. Valerie Flaherman, profesor asistent in Pediatrie, Epidemiologie si Biostatistica la Universitatea California, San Francisco."De asemenea, aceasta metoda are o intrebuintare temporara si un sfarsit predefinit", completeaza cercetatorul.

Rezultatele pot fi imbucuratoare

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au colectat date de la 40 de nou-nascuti intre 24 si 48 de ore, care au pierdut mai mult de 5% din greutatea initiala si ale caror mame inca nu aveau cantitatea suficienta de lapte pentru a-i hrani.

Dr. Valerie Flaherman a impartit bebelusii in doua grupuri, unul fiind hranit, pe langa san, si cu lapte praf intr-o cantitate mica (doua lingurite), iar celalalt alaptat integral.

Dupa numai o saptamana, bebelusii din ambele grupuri inca erau alaptati, insa numai un procent de 10% din cei care au fost hraniti si cu lapte au continuat cu aceasta forma de hrana suplimentara, comparativ cu aproape jumatate dintre nou-nascutii din celalalt grup. La monitorizarea finala, dupa trei luni, 79% dintre bebelusii care au primit lapte praf imediat dupa nastere inca erau alaptati, comparativ cu procentul de 42% din cel de-al doilea grup, care a fost hranit exclusiv cu lapte matern.

Medicii atrag atentia ca folosirea exclusiva a formulelor de lapte in primele zile de viata ale bebelusilor poate face ca alaptarea sa devina dificila ulterior, din cauza ca nou-nascutii pot suferi de „confuzia mamelonului", ei obisnuindu-se cu tetina în detrimentul sanului mamei.


Sursa foto:drewstarr.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top
Top