Cresterea copilului

#alcool #sarcina #riscuri sarcina

Alcoolul in timpul sarcinii - riscuri si prevenire

Consumul excesiv de alcool in timpul sarcinii poate duce la malformatii congenitale devastatoare, iar medicii arata ca substanta toxica se transfera cu rapiditate prin intermediul circulatiei sangvine, din sangele matern spre cel al embrionului.

In schimb, consumul ocazional de alcool nu contituie o problema. Tine cont insa ca efectele consumului de alcool sunt mult mai grave in primul trimestru de sarcina, iar riscurile se diminueaza pe masura ce sarcina a avansat, iar organele fatului s-au dezvoltat deja.


Posibile riscuri in cazul consumului de alcool pe perioada sarcinii


Consumul de alcool in timpul sarcinii creste riscul de avort spontan sau sarcina prematura. Acestea pot aparea atunci cand mama consuma mai mult de doua pahare de alcool pe zi.

Un alt risc la care este supus bebelusul se refera la Sindromul Alcoolismului Fetal (FAS).

Bebelusii care sufera de FAS au o greutate si o dimensiune mica la nastere, prezentand caractersitici faciale tipice: frunte bombata, ochii afundati in orbite, gura incomplet dezvoltata, urechi deformate si deschidere in bolta palatina. Totodata, nou-nascutii care sufera de acest sindrom pot prezenta anomalii ale incheieturilor, curbura coloanei vertebrale si probleme cu inima.

Cea mai severa forma de exprimare a Sindromului Alcoolismului Fetal este retardul mintal.

Maladia poate fi prevenita, daca viitoarea mama se abtine de la consumul de alcool pe perioada sarcinii, indiferent de obiceiurile sale legate de consumul de alcool.


Renunta la consumul de alcool in perioada alaptarii


Limitarea consumului de alcool se impune si dupa nastere, in perioada de alaptare, deoarece organismul bebelusului va absorbi si alcool odata cu laptele matern. Daca totusi se intampla sa consumi un pahar de vin sau de bere, tine cont de faptul ca organismul tau are nevoie de minim doua ore pentru a elimina alcoolul.


Studii controversate: alcoolul este benefic in timpul sarcinii


Alcoolul este benefic in timpul sarcinii, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii australieni. Acestia au descoperit ca un pahar de vin consumat zilnic la inceputul sarcinii determina o atitudine mai pozitiva a bebelusului.

Astfel, copiii nascuti de femeile care au consumat cate un pahar de vin in timpul sarcinii vor avea mai putine probleme emotionale si de comportament in timpul copilariei si adolescentei.

"Cercetarea noastra a demonstrat faptul ca un consum moderat de alcool, adica un pahar-doua pe saptamana, in timpul sarcinii, nu creste riscul de dificultati comportamentale sau deficiente cognitive", a declarat unul din coordonatorii studiului respectiv.


Analizeaza antecedentele medicale din familia ta si a partenerului


Eventualele probleme de sanatate ale bebelusului sunt legate atat de starea generala de sanatate a parintilor, cat si de antecedentele medicale din familiile din care acestia provin, stilul de viata, regimul alimentar, factorii de poluare, consumul de cafea sau fumatul (activ sau pasiv).

Sursa foto: drinkingandyou.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare