Cresterea copilului

#diabet #copii diabet #meniu diabetici #alimentatia copilului #carbohidrati

Alimentatia copilului cu diabet, ce trebuie sa stii?

Diabetul este o boala care schimba radical obiceiurile alimentare. Chiar daca specialistii nu considera necesara o dieta stricta pentru copilul bolnav de diabet , ei incurajeaza parintii sa le dezvolte de mici un comportament alimentar sanatos si adecvat afectiunii. Diabetul nu poate fi vindecat complet, dar poate fi tinut sub control printr-o dieta echilibrata care mentine nivelul de zahar din sange in limite cat mai normale.

 

Dieta copilului cu diabet = dieta echilibrata a unui copil sanatos


Chiar daca diabetul pare o boala care pune multe restrictii alimentare, nu este chiar asa. Specialistii sustin ca diabeticii pot manca exact la fel ca o persoana normala, care are o dieta sanatoasa si echilibrata. Medicul poate stabili exact ce alimente are voie micutul sa consume si ce nu, pentru ca meniul lui depinde de mai multi factori - de varsta, tipul de diabet si alte conditii medicale de care mai sufera.
 

Rolul carbohidratilor in dieta unui copil diabetic


Exista cateva lucruri de care trebuie sa tii cont si care sunt prioritare pentru crearea meniului micutului. Mesele trebuie sa balanseze consumul de carbohidrati cu nivelul de activitate pe care-l are copilul, astfel incat sa nu modifice negativ glicemia.

Carbohidratii sunt o sursa excelenta de energie pentru micutul tau, dar au si un impact puternic asupra nivelului de zahar din sange. Un consum exagerat poate duce la o crestere glicemica excesiva, in timp ce un consum redus poate determina valori sub nivelul normal. Conform specialistilor, acesti nutrienti trebuie sa se regaseasca in 50% din dieta zilnica a unui copil diabetic.

Exista mai multe tipuri de carbohidrati, iar pentru copiii suferinzi de diabet trebuie alesi ca sursa primara de carbohidrati doar cei care se gasesc in fructe, legume si cereale integrale, deoarece furnizeaza nutrienti si minerale esentiale. Trebuie evitate produsele cu cartofi si crescut consumul de legume boabe.

Atunci cand micutul sufera de diabet este esential sa se citeasca cu atentie toate etichetele alimentelor cumparate si sa se monitorizeze continutul lor de carbohidrati, grasimi, sodiu, zahar etc. Cum carbohidratii trebuie atent calculati in dieta, este indicat ca alimentele consumate de copil sa nu contina mai mult de 5 grame per produs.

Carnea joaca un rol important in diabetic, deoarece asigura un aport important de proteine, care trebuie sa existe in 30% din dieta zilnica. Carnea slaba - de pui, curcan etc. - este cea mai indicata.

Si fructele de mare sunt o optiune buna pentru alimentatia copilului diabetic. Specialistii sustin ca sunt extrem de sanatoase si versatile, oferind parintilor mai multe posibilitati de a le gati.
 

Ce alimente trebuie limitate in meniul copilului diabetic?


Chiar daca medicii spun ca la varste mici, micutii pot consuma aproape orice, atata timp cat este in limite normale si adopta o dieta generala extrem de sanatoasa, trebuie intotdeauna sa ai grija la alimentele cu un continut mare de glucide. Acestea dau peste cap nivelul zaharului din sange si pot cauza complicatii si boli asociate diabetului.

Printre produsele care trebuie limitate si consumate ocazional sunt:
 

  • miere;
  • zahar;
  • stafide;
  • prajituri;
  • dulciuri;
  • gem/dulceata/marmelada;
  • curmale uscate;
  • cartofi;
  • sfecla;
  • iaurt;
  • ceapa;
  • ciuperci;
  • biscuiti etc.


In orice caz, copilul trebuie dus periodic la medic, pentru a i se monitoriza nivelul de zahar din sange si felul in care evolueaza boala.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului