Cresterea copilului

#gravida #alimentatie #mancare #sarcina

Alimente recomandate pe perioada sarcinii

Alimentatia gravidei este foarte importanta deoarece isi pune amprenta asupra dezvoltarii fizice dar si mentale a bebelusului. Exista anumite mancaruri care sunt benefice atat mamei cat si fatului, insa sunt si alimente care trebuie evitate pe perioada sarcinii.

Iata o lista cu cele mai importante alimente pe care trebuie sa le incluzi in mesele zilnice, dar si cu cele la care trebuie sa renunti.

1 Alimente bune


Cereale pentru micul dejun


Cerealele, bogate in acid folic , sunt foarte benefice pentru femeia gravida, insa si pentru fat mai ales in primele saptamani de sarcina. De asemenea, vitamina B din cereale este o substanta nutritiva care stimuleaza cresterea si dezvoltarea micutului, dar ajuta si la functionarea in limite normale a sistemului nervos.

Banane

Bogate in potasiu si proteine, bananele sunt fructe sanatoase pentru mamica si copil. Ele ofera energie, au o valoare nutritiva ridicata si sunt bogate in calorii. De asemenea, datorita continutului bogat de fier, ajuta la tratarea anemiei, iar in plus stimuleaza formarea hemoglobinei in sange.

Portocale

Portocala, una dintre cele mai raspandite fructe exotice , este o sursa bogata de vitamina A , B si C. Spre deosebire de alte fructe, portocala are si o cantitate considerabila de calciu. Aceasta are proprietati nutritive, antiinfectioase si tonifiante asupra musculaturii si a sistemului nervos.

Lapte degresat

Pentru ca in perioada sarcinii ai nevoie de mai mult calciu, pentru ca organismul tau absoarbe o cantitate mai mare, incearca sa introduci in alimentatia ta cat mai mult lapte degresat. Daca nu te impaci foarte bine cu laptele, il poti inlocui cu iaurt degresat sau chiar branza.

Carne de peste si pui

Carnea de peste este bogata in vitamine, fosfor, calciu. Pestii care au cele mai multe calorii sunt heringul, nisetrul, scrumbia, stavridul sau somnul. De asemenea, carnea de pui are o cantitate mare de proteine, astfel ca 100 de grade de carne de pui asigura jumatate din necesarul proteic zilnic.

2 Alimente rele

Carne de peste cu continut de mercur

Anumiti pesti au in componenta lor anumite cantitati de mercur care pot dauna dezvoltarii creierului copilului. Dintre acesti pesti fac parte: rechinii sau macroul. De asemenea, sunt contraindicate mancarurile preparate din anumiti pesti precum: bibanii, somonii si pastravii, crescuti in lacuri contaminate. Asadar, atentie mare de unde cumparati carnea de peste sau de unde o pescuiti.

Lapte nepasteurizat

Produsele din laptele nepasteurizat sunt contraindicate deoarece pot contine o bacterie numita listeria, care poate provoca un avort spontan . Aceasta bacterie are abilitatea de a trece prin placenta si de a imbolnavi copilul printr-o infectie la nivelul sangelui.

Legume si fructe nespalate

Legume si fructele sunt foarte sanatoase, dar numai daca au fost spalate cu multa atentie inainte de a fi mancate. Sa nu uitam ca acestea sunt expuse intr-un spatiu deschis si ca toata lumea pune mana pe ele pentru a le testa.

Nutrientii esentiali unei alimentatii sanatoase si rolul acestora:
 

  • Proteine – ajuta la dezvoltarea celulelor si productia de sange;
  • Carbohidrati – energie zilnica;
  • Calcil – oase si dinti puternici, contractarea muschilor si revigorarea sistemului nervos;
  • Fier – productia de celule rosii in sange (necesare pentru prevenirea anemiei);
  • Vitamina A – piele frumoasa si sanatoasa, vedere buna, dezvoltarea oaselor.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare