Cresterea copilului

#dentist #durere #copil #parinte #medic #frica

Alunga-i copilului teama de dentist

Vizita la dentist inspira teama pana si in randul adultilor, asa ca nu ar trebui sa te mire daca micutul tau incearca sa se fereasca de cabinetul stomatologic . Cu toate acestea, nu trebuie sa neglijezi igiena si sanatatea copilului tau. Pentru a evita plansetele sau tipetele exact la usa cabinetului, ajuta-l pe copilul tau sa isi schimbe perspectiva despre medicul dentist.

 

Alege un dentist „prietenos”

 

Inainte de a-l duce pe copilul tau la dentist, cauta un medic amabil, prietenos, rabdator, care sa se inteleaga bine cu copiii si sa il incurajeze pe micut in timpul consultului. Incearca sa te informezi mai ales de la alti parinti, care au trecut prin aceasta experienta. Inainte de prima vizita, vorbeste cu medicul despre copilul tau, daca este mai timid, daca ii este frica de durere sau de sunetul frezei dentistului etc.

 

Familiarizeaza-l pe copil din timp cu dentistul

 

Medicii dentisti recomanda ca primul consult stomatologic sa aiba loc la cel mult sase luni de la aparitia primului dintisor si nu mai tarziu de un an de zile. In felul acesta, il vei obisnui din timp pe copil cu dentistul si, mai tarziu, cand va deveni mai mare, va fi deja obisnuit cu mirosul cabinetului, medicul in halat alb, sunetul instrumentelor folosite de dentist etc.

 

Explica-i micutul scopul vizitei la dentist

 

Il vei scapa pe copilul tau de multe clipe de durere pe scaunul dentistului daca vei avea grija sa ii explici importanta igienei dintilor. Exista suficiente carti si programe pentru copii care promoveaza spalatul pe dinti . In plus, pastele de dinti cu gust de guma de mestecat si periutele colorate constituie arsenalul perfect pentru a-l convinge pe copilul tau sa se spele pe dinti. In felul acesta, vizitele la dentist vor reprezenta doar un simplu control. Explica-i faptul ca acesta il ajuta sa isi mentina dintii curati si ingrijiti si il fereste de carii.

 

Descrie-i ce se va intampla la dentist

 

Spune-i exact ce se va intampla in cabinetul dentistului, incepand de la momentul din sala de asteptare, intalnirea cu dentistul, controlul si eventual, primirea unei rasplate. Un joc de rol il va amuza si ii va mai indeparta din temeri. De asemenea, roaga-l pe medic sa ii vorbeasca in timpul consultatiei si sa ii explice care sunt pasii care vor urma.

 

Arata-i cat de curajos esti tu

 

Atunci cand mergi la dentist pentru un consult destinat tie, ia-l si pe copilul tau cu tine. Incearca sa nu iti manifesti frica fata de dentist sau de durere, ci mentine o atitudine pozitiva. Daca este posibil si nu trebuie sa suferi interventii majore, lasa-l pe copilul tau sa priveasca modul in care medicul stomatolog efectueaza un control de rutina.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului