Cresterea copilului

#educatie #copil #familie #unicef #violeta #andreea marin banica #stefan banica jr

Andreea Marin Banica: “Diversitatea este cuvantul de ordine in familia noastra”

Despre familia Marin-Banica se scriu pagini intregi de ziar, iar ziaristii inca mai incearca sa surprinda instantanee cu micuta Violeta. Dincolo de toate acestea, Andreea Marin Banica reuseste sa pastreze un echilibru intre  statutul de persoana publica si dezvoltarea armonioasa a copilului si a familiei sale.

 

 

Acasa.ro: Cand crezi ca este momentul potrivit pentru a avea un copil?

Andreea Marin Banica: In cazul meu s-a intamplat cand a vrut Dumnezeu, nu cand am decis noi sa devenim parinti. Privind inapoi, realizez ca, de fapt, acesta a fost intocmai momentul potrivit. Nu e chiar o intamplare.

Acasa.ro
: Ce s-a schimbat in viata profesionala de cand a aparut Violeta? Cum ti-ai alcatuit lista de prioritati?

Andreea Marin Banica: In primul rand, am renuntat la viata nebuna cu nopti pierdute la munca pe care o avusesem timp de 15 ani, cand cariera era prioritatea mea, in lipsa unui copil. Atunci cand esti chiar casatorita, dar nu ai copii, nu simti responsabilitatea atat de puternic incat sa renunti fara ezitare la anumite aspecte legate de profesie. Cauti solutii ocolitoare, cel mult, ca sa fii cat mai aproape de perechea ta. Cand am devenit mama, insa, am simtit din adancul sufletului nevoia de schimbare si am facut cel mai bun lucru din viata mea: mi-am adaptat profesia nevoilor mele de suflet, astfel incat astazi am biroul acasa, sunt 90% din timp alaturi de fetita mea, exceptie fac doar calatoriile mele in strainatate, care nu sunt foarte dese si, uneori, eu si sotul meu decidem sa-i luam si pe copii cu noi. Succese in munca mea am tot avut, am atins performante si am ajuns in colturi de lume la care nici nu visam inainte. Dar fericirea pe care o traiesc astazi ca mama este ceva ce intrece orice succes in cariera .    

Acasa.ro: Starurile afirma de cele mai multe ori ca acorda foarte multa libertate copiilor. Crezi ca este doar un vis frumos sau intr-adevar se poate creste un copil in spiritul acesta? Ce restrictii crezi ca ii vei impune Violetei la un moment dat?

Andreea Marin Banica: Nu sunt un parinte restrictiv, nici eu nu am fost crescuta astfel, dar nici nu sunt adepta rasfatului exagerat. Moderatia este cuvantul care ma defineste.

Acasa.ro: Pe ce principii mergi cand vine vorba de educatia Violetei?

Educatie sanatoasa cu dragoste pentru oameni, natura, deschidere catre lume si catre nou, sunt impotriva incrancenarii si a relei-vointe care ne intuneca zilele.

Acasa.ro: Se vorbeste foarte mult despre rolul mamei in cresterea copilului . Care crezi ca este rolul tatalui, cat de importanta este implicarea lui in activitatile zilnice?

Andreea Marin Banica: In familia noastra, tatal are un rol la fel de important ca si mama. Stefan e un tata foarte devotat. Si, fara sa-l laud, spun ca e chiar priceput cand vine vorba de educatia copiilor.

Acasa.ro: Care este relatia ta cu Stefanel si cum a primit-o acesta pe Violeta?

Andreea Marin Banica: Ma inteleg foarte bine cu Stefanel, n-am avut deloc probleme in acest sens si, poate ca faptul ca in general sunt apropiata de copii si ei se lipesc usor de mine, a avut importanta sa.  Din acest punct de vedere ii multumesc lui Dumnezeu ca amandoi am avut intelepciunea de a face lucrurile asa cum trebuie pentru a construi o familie echilibrata. Si cel mai important lucru este ca fratiorii, care seamana foarte mult fizic, se iubesc si se inteleg de minune. Si aici nu prea mai e vorba de aportul nostru. Pur si simplu, asa simt ei si pentru noi e o binecuvantare.

Acasa.ro: Crezi ca fiica ta va fi afectata de statutul de vedeta al parintilor ei? Cum o vei ajuta/pregati sa faca fata unei astfel de expuneri?

Andreea Marin Banica: Deja devine deranjant faptul ca este urmarita oriunde iese cu noi sau cu bunicii, in parc, la plimbare, nu are importanta unde, curand va realiza ca flasurile indreptate asupra ei nu tin de normalitate pentru ca nu se intampla si altor  copii. Eu m-am retras din viata publica foarte mult tocmai pentru ca ma intereseaza in primul rand dezvoltarea armonioasa, sanatoasa a copilului meu si a familiei mele.

Tot ce am facut in munca mea de televiziune, timp de 15 ani de zile, a fost sa fac numai bine oamenilor, niciodata altfel, nu m-am ocupat cu barfele, cu manelele, astfel incat nu vad de ce as accepta ca fireasca incalcarea dreptului meu la o  viata privata linistita, civilizata. Exista si persoane publice care au profitat intr-un mod negativ de statutul lor si , cand lucrurile o iau razna, cer clementa din partea presei si a publicului , dar nu e cazul meu, am trait intotdeauna pe principiul  moderatiei si al discretiei maxime in situatia data (adesea am fost acuzata de „secretomanie” ), al evolutiei in profesie pe baza realizarilor, nu a povestirilor de natura intima, a afisarii cu ostentatie a bijuteriilor purtate, a masinilor conduse si asa mai departe .

Ca sa revin la fiica mea, nu vad ce „stire de interes public” e faptul ca ea a iesit in parc cu bunica si de ce trebuie sa accept cu seninatate faptul ca un copil de un an este fotografiat si pus pe o pagina de ziar fara banda care sa-i protejeze identitatea. Sunt legi care protejeaza copiii si voi avea grija sa fie puse in aplicare. Eu si sotul meu am adus, ani la rand, prin munca noastra, numai bucurii celor carora ne-am adresat, cred ca avem tot dreptul sa ne crestem copiii in liniste, nu sa-i simtim pusi in pericol la fiecare pas inafara casei noastre de catre oameni care si-ar vinde si propria mama pentru a face un ban in plus.

Acasa.ro: Care au fost cele mai frumoase momente de pana acum petrecute alaturi de Violeta?

Andreea Marin Banica: Fiecare zi e o minune si e diferita, pentru ca acum e perioada in care evolueaza rapid si ne ofera surprize placute, cu caldura si candoarea varstei.

Acasa.ro: Cum te-a schimbat functia de ambasador UNICEF ?

Andreea Marin Banica: In nici un fel. Eram voluntar pentru UNICEF cu ani inainte de a primi acest titlu onorific si imi fac munca alaturi de aceasta organizatie cu acelasi devotament ca si inainte, folosindu-mi capitalul de imagine, relatiile, ideile, abilitatile si timpul pentru o viata mai buna atat pentru copiii din Romania, cat si pentru cei napastuiti din tari in care am ajuns si m-au impresionat, determinandu-ma sa actionez ata cat imi sta in putere. Pana acum, am fost implicata in campanii mari pentru copiii din Romania, Africa si Asia. Convingerea mea este ca Dumnezeu mi-a facut un dar si eu trebuie sa il dau mai departe.

Acasa.ro: Care crezi ca este secretul pentru o familie fericita?

Andreea Marin Banica
: Nu cred ca exista un secret. Cred ca potrivirea este esentiala, si apoi vointa de a face lucrurile sa mearga bine.

Acasa.ro: Cum isi petrece cuplul Andreea – Stefan o zi din viata?

Andreea Marin Banica: Nici o zi nu seamana cu alta, tocmai asta e frumos: nu avem timp sa ne plictisim impreuna. Diversitatea e cuvantul de ordine in familia noastra.

Foto : Prevention, VIVA, TVMania

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului