Cresterea copilului

#copii #aparat dentar #parinti #dentist

Aparatul dentar la copii

Conform celor mai recente studii de medicina dentara, unul din doi copii ar avea nevoie de aparat dentar . Printre problemele de sanatate cu care se confrunta copiii se numara dintii strambi, distantati sau inghesuiti. Din pacate insa, daca acestea nu sunt tratate corespunzator, duc de cele mai multe ori la afectiuni stomacale, carii si probleme ale pronuntiei.

 

Cand are nevoie copilul de aparat dentar ?

 

Daca observi semne care ar indica faptul ca micutul tau nu ar avea o dantura normala, atunci trebuie sa mergeti la medicul stomatolog. Acesta va fi cel care va diagnostica problema si iti va indica tratamentul corespunzator sau noi investigatii. Printre semnele care ar trebui sa iti dea de gandit se numara:

 

  • Pierderea precoce, tardiva sau neregulata a dintilor de lapte
  • Dificultati in a mesteca sau in a musca
  • Copilul isi scrasnete dintii in timpul somnului
  • Pocnirea mandibulei atunci cand copilul mesteca sau deschide gura mare
  • Dintii nu sunt aranjati armonios, se suprapun anormal
  • Copilul isi musca obrajii
  • Copilul respira cu gura deschisa



Daca micutul tau are nevoie de un aparat dentar, temporar sau permanent, stomatologul te va trimite la un medic ortodont. Acesta il va ajuta pe copil sa isi corecteze problemele dento-maxilare.

 

Aparatul dentar nu este un moft!

 

Asociatia Americana a Medicilor Ortodonti recomanda ca fiecare copil la varsta de 7 ani sa beneficieze de un consult ortodontic. Din fericire, tratamentul ortodontic nu cunoaste limita de varsta, asa ca inca de la 5 ani, copiii pot incepe tratamentul corespunzator. Cu cat te vei prezenta mai repede la medic, cu atat vei avea la dispozitie mai multe optiuni.

 

Pe langa faptul ca micutul tau va avea, in urma tratamentului, un zambet sanatos, igiena orala va fi imbunatatita.
Medicul ortodont iti va spune cat va dura tratamentul copilului si iti va indica tipul de aparat dentar potrivit acestuia.

 

Exista trei tipuri de aparate dentare :

 

Aparate dentare fixe cu bracketi si arcuri de metal, ce pot fi invelite in plastic, pentru a masca aspectul inestetic al acestuia; exista de asemenea, si aparate dentare fixe cu bracketi din ceramica, a caror culoare se apropie de cea a dintilor,  sau bracketi fizionomici, ce sunt aproppe invizibili, reprezentant cea mai estetica varianta a aparatului dentar.

 

Aparatele dentare mobile sunt recomandate doar copiilor atunci cand mai exista inca dinti de lapte . Un astfel de aparat stimuleaza sau, din contra, inhiba cresterea unuia din maxilare, ajuta la corectarea unor obiceiuri precum respiratia pe gura, sugerea degetului; de asemenea, acesta corecteaza dezechilibrele musculaturii faciale. In plus, aparatul dentar mobil se gaseste intr-o varietate de culori, pentru a-l incuraja pe cel mic sa il poarte.


Aparatul dentar lingual este fixat pe fata interna a dintilor, astfel incat singurul care va sti ca poarta un aparat dentar va fi copilul. Acesta prezinta insa si un dezavantaj: acomodarea se realizeaza mai greu, pentru ca aparatul ocupa din spatiul functional al limbii.

Tot ceea ce trebuie sa faci este sa te prezinti cu copilul la stomatolog pentru a stabili impreuna cu acesta care este cea mai potrivita varianta pentru micutul tau.

 

Sursa foto : s1.hubimg.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului