Cresterea copilului

#baie #copii #dulap #pericol

Baia, un loc periculos pentru copii

Specialistii trag un semnal de alarma si anunta faptul ca majoritatea accidentelor copiilor sunt petrecute in casa, din cauza lipsei de supraveghere a parintilor. Cu toate acestea, este aproape imposibil sa iti urmaresti prichindelul la fiecare pas. Astfel, aplicarea unor reguli preventive de siguranta in locuinta ta sunt deosebit de importante.


Baia este spatiul cu cele mai multe capcane pentru un copil. Suprafetele foarte rigide si umede pot pune in pericol si un adult, cu atat mai mult un copil. Fie ca pustiul tau incearca sa imite anumite activitati, fie ca pur si simplu este curios, riscul de accident este enorm. Ideal ar fi ca cel mic sa nu aiba acces in baie nesupravegheat. Astfel, usa de la baie ar trebui sa fie asigurata sau inchisa cu un sistem la care cel mic sa nu poata ajunge. Daca acest lucru nu este posibil, iata ce poti face pentru a preveni cele mai mari pericole pentru copilul tau!


1 Asigura dulapurile joase


Usile dulapurilor la care cel mic poate ajunge cu usurinta trebuie incuiate in permanenta. Pentru a nu apela la sisteme de securitate exagerata (cheie sau lacat), foloseste sisteme speciale de siguranta destinate protectiei copiilor. Astfel cel mic nu va putea deschide usa, iar tie iti va fi foarte usor sa accesezi sistemul. Un astfel de produs poate fi achizitionat din majoritatea hypermarketurilor, magazinelor de decoratiuni dar si din magazinele cu accesorii pentru bebelusi. Costurile unui sistem de siguranta variaza in functie de complexitate, marime si material. Pretul de pornire este 10 RON.


2 Securizeaza toaleta


De asemenea, pe langa dulapurile din baie, este foarte important sa asiguri si capacul toaletei. Cea mai importanta regula este ca vasul de toaleta sa fie in permanenta acoperit, pentru a nu ii permite celui mic sa il atinga. Pe langa cantitatea foarte mare de microbi existenta aici, exista pericolul ca cel mic sa atinga si odorizantul de toaleta. Pericolul cel mai mare este ca cel mic sa se dezechilibreze si sa cada atunci cand incearca sa descopere ce se afla in interior.

Masina de spalat cu incarcare frontala va trebui, de asemenea, securizata. Aspectul atractiv al acesteia il poate atrage pe cel mic sa intre in interior, expunandu-se unui risc fatal!



3 Atentie la pericolele fatale
 

Obiecte periculoase pentru copil, care ar trebui inchise intr-un dulap securizat:

  • aparate de ras, foarfece, unghiere si alte ustensile ascutite;
     
  • dispozitive de ingrijire personala ( uscator de par , ondulator, epilator , aparat de ras etc);
     
  • medicamentele, produsele cosmetice si produsele de curatat vor fi grupate si pozitionate in dulapuri separate sau pe rafturi diferite! Multe dintre aceste produse au culori foarte atractive si pot constitui un pericol fatal pentru un copil; pentru un plus de siguranta, pozitioneaza-le intr-un dulap inalt ce va fi securizat cu sistemul special de protectie.
Atentie! Nu lasa la indemana copilului apa de gura! Aceasta contine o cantitate foarte mare de alcool (mai mare decat vinul)!


4 Nu conecta dispozitive electrice
 

O regula care ar trebui respectata de catre oricine vizeaza aparatele electrocasnice si de ingrijire personale. Lasate in priza in apropierea unei surse de apa (chiuveta, cada, toaleta) pot duce la electrocutare. Astfel, atunci cand esti cu cel mic in baie, asigura-te ca nu exista niciun astfel de dispozitiv conectat la priza, deoarece o singura miscare gresita poate fi catastrofala.


5 Seteaza temperatura apei


Daca ai centrala de apartament , este foarte important sa setezi temperatura acesteia mai mica de 50oC. In cazul in care cel mic deschide din greseala robinetul de apa calda, nu ar trebui sa existe riscul sa se opareasca. Nu lasa la indemana copilului dopul pentru cada sau chiuveta si niciun alt obiect ce poate infunda scurgerea.

6 Nu il lasa singur


Monteaza pe pardoseala, dar in special in cada de baie covorase antialunecare. Acestea sunt extrem de utile deoarece adera la orice suprafata, iar aderenta acestora nu este conditionata de umezeala . Astfel ai siguranta ca cel mic nu aluneca atunci cand face baie. Nu il lasa niciodata pe cel mic singur in cada atunci cand face baie. Chiar si un minut poate fi fatal. Pentru a preveni tentatia de a iesi pentru cateva secunde din baie, ia intotdeauna cu tine telefonul mobil sau orice alt dispozitiv care ti-ar putea distrage atentia.

Convinge-ti copilul sa nu stea niciodata in picioare in cada atunci cand face baie. Riscul de accidentare este enorm, iar orice cazatura poate duce la inec.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului