Cresterea copilului

#copil obraznic #bataie copii #cresterea copilului #copil fericit #dezvoltarea copiilor

Bataia, rupta din Rai? Ce efecte are o palma la fund asupra dezvoltarii mentale a copilului

Recentul caz Bodnariu a readus in discutie "dreptul" parintilor de a-si disciplina copiii dupa cum crede de cuviinta. Daca bataia este in cele mai multe cazuri respinsa de parinti, o palma la fund din cand in cand este permisa in mintea celor mai multi. Totusi, chiar si aceasta asa-zis usoara disciplinare poate avea efecte dramatice asupra dezvoltarii mentale a copilului si reprezinta o forma de prim abuz. Suna dur? Iata explicatiile psihiatrului!

Dr Ronald W. Pies explica pe larg cat de importanta este educatia fara bataie. Intr-adevar, o palma la fund nu te face un parinte rau sau un parinte abuzator, insa efectele sunt uriase atunci cand iei in considerare dezvoltarea pe termen lung a copilului. De cele mai multe ori, printr-o palma, parintii isi exteriorizeaza propriile frustrari si neputiinte asupra celui mic. Acest lucru inseamna ca parintele simte ca a ajuns la capatul puterilor si ca nu stie nicio alta metoda pentru a-si disciplina copilul. Metode acceptate ar fi: tehnica time-out, stabilirea corecta a limitelor, privarea de anumite privilegii sau felul in care reusim sa ne aratam aprecierea pentru comportamentele dorite ale copilului. 

Cercetarile in domeniu au aratat ca pedeapsa corporala, indiferent de intensitatea ei, este responsabila de aparitia comportamentelor impulsive si antisociale si a violentei la copii. Practic, un copil obisnuit cu o palma va fi la randul lui indreptatit sa aplice aceeasi pedeapsa altui copil sau, pe masura ce inainteaza in varsta, colegilor, prietenilor, familiei. 

De asemenea, Academia Americana de Psihiatria Copilului si Adolescentului a concluzionat in 2012 ca, "desi pedeapsa corporala ar putea avea o rata de suscces ridicata pe termen scurt, este total ineficienta pe termen mediu si lung, fiind asociata cu o crestere a nivelului de agresivitate in cazul copilului abuzat si o alterare a perceptiei asupra comportamentelor acceptate". Mai exact, pe termen scurt, o palma va rezolva problema de comportament a celui mic, insa este ineficienta si daunatoare pe termen lung. Un copil obisnuit cu pedepsele corporale, chiar si minore, este un viitor adult care considera ca forta fizica este o metoda acceptabila de a rezolva problemele, ca violenta este normala. 

De altfel, in Canada, chiar in aceste zile este in discutie o lege care sa interzica parintilor sa-si loveasca copiii. Indiferent daca este vorba de o simpla palma sau o bataie in toata regula. Aceasta decizie vine pe fondul unor discutii prelungite, luandu-se in considerare ca, de exemplu, este interzis sa lovesti un detinut, infractori sau alti adulti. 

De asemenea, specialistii arata ca parintii care sunt convinsi ca bataia e rupta din Rai trebuie sa gaseasca ajutor in consiliere de specialitate deoarece o simpla discutie sau lege nu ii va face sa-si schimbe brusc parerea. 

Foto: hepta.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului