Cresterea copilului

#somn #bebelus #sindromul mortii subite #copil #parinti #ingrijire #sanatate

Bebelusul poate dormi cu parintii?

Somnul bebelusului alaturi de parinti a dat nastere numeroaselor teorii pro si contra: daca unii specialisti considera ca micutul doarme mult mai bine alaturi de mamica lui, alti medici sustin ca somnul alaturi de parinti prezinta numeroase riscuri, printre care cel mai grav, .

 

Pro sau contra?

 

De cate ori nu ti s-a intamplat sa te trezesti in toiul noptii, sa iti alaptezi copilul si apoi sa il asezi la tine in pat, pentru a adormi in bratele tale? Cu toate acestea, te-ai intrebat vreodata cat de sigur este acest obicei pentru sanatatea bebelusului tau?

Iata cateva avantaje ale dormitului impreuna cu bebelusul:

 

  • Somnul impreuna cu mama incurajeaza alaptatul, pentru ca pe timpul noptii, acest proces este usurat, atat pentru bebelus, cat si pentru mamica. Astfel, acesta poate fi alaptat imediat si va adormi la loc, fara sa fie deranjat.
  • Bebelusii care dorm alaturi de parinti reusesc sa doarma mai mult pe timpul noptii, pentru ca hranirea se face mult mai convenabil si dureaza mai putin.
  • Mai ales in primele luni de viata, bebelusii adorm mult mai usor atunci cand simt contactul cu pielea mamei.

 

Specialistii trag insa un semnal de alarma si asupra riscurilor pe care le prezinta dormitul in acelasi pat cu parintii. Printe acestea, accidentarile prin lovire sau sufocare se afla printre principalele motive de ingrijorare. Printre cele mai frecvente incidente raportate se numara sufocarea bebelusului datorita unei saltele nepotrivite pentru copii, lovirea de noptiere sau tablii ale patului, prinderea accidentala a bebelusului intre pat si un alt corp de mobilier.

Cu toate acestea, medicii atrag atentia nu neaparat asupra metodei pe care o preferi – de a-ti culca bebelusul langa tine sau in camera sa, singur, ci asupra metodelor de precautie pe care ti le iei, indiferent de situatie.

 

Atentie la neatentie !

 

Iata cateva metode de precautie pe care trebuie sa le iei atunci cand dormi cu bebelusul:

 

  • Ofera-i bebelusului propriul sau spatiu de dormit - instaleaza patutul in camera ta. In felul acesta, vei fi mereu aproape atunci cand micutul incepe sa planga, il vei linisti rapid si se va putea intoarce imediat la somn.

 

  • Inainte de a pozitiona bebelusul langa tine, asigura-te ca acesta nu are nicio posibilitate de a se rostogoli ajungand in afara patului. Verifica sa nu existe vreun spatiu gol intre perete si salteaua patului si pozitioneaza pe partea libera a patului un grilaj pentru bebelusi, care sa il impiedice pe acesta sa cada. De asemenea, atentie si la salteaua patului! Daca salteaua este moale, sunt sanse mari ca bebelusul sa se sufoce sau sa se rostogoleasca spre tine, nemaiavand spatiu pentru a respira.

 

  • Aseaza bebelusul pe spate, nu pe lateral.

 

  • Asigura-te ca patul este suficient de mare pentru a-ti permite si tie sa stai confortabil. In felul acesta, te vei asigura ca in timpul somnului, nu il vei inghesui prea mult pe bebelus. Ar fi indicat sa pastrezi chiar o anumita distanta intre tine si bebe, chiar daca acesta doarme in acelasi pat cu tine.

 

  • Nu dormi cu bebelusul in acelasi pat daca partenerul a fumat sau a consumat alcool. De asemenea, pozitioneaza-l in patut daca ai luat medicamente care iti pot induce o stare profunda de somnolenta .

 

  • Nu dormi cu bebelusul daca te simti epuizata si stii ca ai un somn foarte adanc.

 

  • Nu permite fratilor mai mari sa doarma impreuna cu bebelusul. Copiii nu au simtul responsabilitatii la fel de ascutit ca al tau, asa ca este foarte posibil sa devina cauza unui accident.

 

  • Nu adormi cu bebelusul pe canapea. Suprafata prea mica si neadecvata pentru somn sau prezenta pernelor sau a accesoriilor pot deveni cauze pentru accidentarea bebelusului.

 

  • Ai grija la lenjeria pe timpul noptii; evita sa adormi imbracata in camasi de noapte sau pijamale care prezinta cordoane sau panglici prea lungi; de asemenea, fii atenta si la prezenta bijuteriilor, mai ales daca obisnuiesti sa porti lantisoare prea lungi in care bebelusul s-ar putea incurca.

 

  • Evita folosirea deodorantelor, a spray-urilor sau a parfumurilor inainte de culcare. Genul acesta de mirosuri il pot irita pe bebelus, impiedicandu-l sa respire.

 

  • Nu il imbraca prea gros pe bebelus. Acesta va simti si caldura corpului tau, asa ca nu va avea nevoie de foarte multe hainute pentru a se simti confortabil.
     

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului