Cresterea copilului

#boala lyme #antibiotice #muscatura de capusa #boala lyme copii

Boala Lyme (muscaturii de capusa), pericolul din parcuri pentru copii

Boala Lyme este o afectiune grava, care se transmite prin muscatura de capusa si care poate avea repercusiuni grave asupra sanatatii copilului. Invazia capuselor in parcurile din toata tara readuce in atentie o problema serioasa, de care copiii trebuie protejati. Afla ce este boala Lyme, cum se manifesta si cum sa protejezi copilul de muscaturile capuselor, care le ameninta sanatatea sistemului nervos si nu numai!
 

Cauzele bolii Lyme la copii


Boala Lyme se mai numeste si borelioza, deoarece este cauzata de bacteria Borrelia burgdorferi. Capusele, care se hranesc cu sange de animale si oameni, pot fi purtatoare ale acestei bacterii si o pot raspandi mai departe.
 

Simptomele bolii Lyme la copii

Borelioza este o afectiune grava, ale carei efecte se rasfrang la nivelul mai multor sisteme din corp - afecteaza pielea, articulatiile, dar si sistemul central.

Eruptia cutanata isi poate face aparitia de la cateva zile pana la o luna dupa muscatura capusei, sub forma unei umflaturi mici si rosii, aparute local. Ulterior, roseata se extinde.

Iritatia pielii poate fi insotita si de simptome specifice racelii si gripei - febra, frisoane, oboseala, dureri de cap sau dureri ale corpului.

Daca infectia nu este depistata si tratata la timp, reactiile se extind la nivelul articulatiilor, prin umflaturi si dureri severe.

In unele cazuri, sunt implicate si simptome neurologice, care variaza in functie de severitate - meningita, paralizie temporara, amorteli sau slabiciune in membre.
 

Factori de risc pentru boala Lyme la copii

Este sezonul gratarelor si al iesirii la iarba verde. Trebuie sa stii ca petrecerea timpului in zone ierboase si impadurite, asociata cu expunerea pielii prin imbracaminte sumara, creste riscul muscaturilor de capusa la copil si, implicit, al bolii Lyme. Parcurile, padurile sau campurile sunt si ele considerate zone de risc.

De asemenea, neindepartarea corecta a unei capuse din piele creste riscul infectarii. Specialistii avertizeaza ca bacteria patrunde in sange doar daca insecta sta atasata de piele mai mult de 48 de ore. In cazul in care este indepartata corespunzator mai devreme de acest interval, riscul ca micutul sa se infecteze este scazut.
 

Tratamentul bolii muscaturii de capusa la copii


Nu toate capusele sunt purtatoare ale acestei bacterii periculoase, dar nici nu ai de unde sa stii care sunt cele infestate si care nu.

De aceea, cu cat depistezi mai repede muscatura sau sesizezi simptomele boreliozei, cu atat micutul tau trebuie dus mai repede la medic si sansele de vindecare sunt mai mari. Daca este scoasa foarte repede, cu instrumentar medical adecvat, capusa infectata se poate dovedi inofensiva pentru sanatatea prichindelului.

Deoarece este vorba de o infectie bacteriana, antibioticele sunt remediul terapeutic administrat in cele mai multe cazuri cu boala Lyme, inclusiv la copii.

Antbioticele orale se prescriu pentru cazurile usoare ale boreliozei, in timp ce pentru situatiile severe, este recomandata administrarea intravenoasa a acestora, pentru a actiona mai repede si mai prompt asupra distrugerii bacteriei.

Medicii recomanda evitarea apelarii la produse naturiste sau la medicina alternativa pentru tratarea acestei boli grave, care poate pune permanent in pericol sistemul nervos al copilului, si prezentarea cat mai urgenta la pediatru, pentru luarea masurilor adecvate de prim ajutor si de gestionare terapeutica a bolii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului