Cresterea copilului

#copil #bebelus #botez #slujba #biserica #ceremonie

Botezul copilului

Slujba de botez a copilului este primul contact pe care acesta il are cu Biserica si cu Dumnezeu. Botezul inseamna increstinarea puiului tau si reprezinta o slujba religioasa de o importanta foarte mare, dar si de o incarcatura emotionala puternica pentru intreaga familie.


Botezul este momentul in care copilul isi primeste, din punct de vedere spiritual, numele care este trecut in certificatul de nastere. Mai mult decat atat, prin botez, copilul este curatat de pacatul stramosesc. Din momentul botezului, copilul devine membru al Trupului tainic al Domnului.

In cadrul ceremoniei de botez se fac urmatorii pasi:

 

  • Rugaciunea la facerea catehumenului sau a celui chemat la Botez;
  • Rugaciunea de inlaturare a puterii necuratului;
  • Sfintirea apei in care va fi botezat copilul;
  • Sfintirea untdelemnului cu care va fi insemnat pruncul;
  • Afundarea de 3 ori a pruncului in apa sfintita in numele Sfintei Treimi;
  • Ungerea cu Sfantul Mir, facand chipul Crucii la frunte, la ochi, la gura, la urechi, pe piept, pe spate, la maini si la picioare, zicand: "Pecetea darului Sfantului Duh";
  • Rugaciunile la spalarea pruncului;
  • Rugaciunile la tunderea parului;
  • Impartasirea pruncului cu Sfanta Euharistie (Trupul si Sangele Mantuitorului Hristos).


Un aspect destul de important din taina botezului este lumanarea care reprezinta lumina care este adusa in sufletului puiului tau. In mod obisnuit, lumanarea de botez se impodobeste cu crini (floarea Maicii Domnului), frunze de feriga (pentru sporul copilului), dar si o crenguta de brad (pentru ca micutul sa fie trainic si sanatos asemenea unui brad).


La 40 de zile de la botez se face Molitfa, adica rugaciunile pentru mama si pentru copil. In acest punct, mama este cea care aduce copilul la Biserica. Atunci preotul inchina copilul la toate incoanele imparatesti, rostind rugaciunile inchinate sfintilor reprezentanti.


Botezul a fost facut prima oara de Mantuitorul Iisus Hristos dupa Invierea din moarte, indemnandu-i pe Sfintii Apostoli astfel: "Drept aceea, mergand, invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, invatandu-le sa pazeasca toate cate v-am poruncit voua, si iata Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacurilor. Amin!"

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare