Cresterea copilului

#bune maniere #copii #educatie

Bune maniere pe care orice copil trebuie sa le cunoasca

Copiii au uneori tendinta sa nu respecte regulile bunelor maniere, insa acest lucru se intampla de cele mai multe ori pentru ca micutii nu cunosc aceste conduite. Este de datoria parintilor sa expuna copilului regulile esentiale de bune maniere si sa il stimuleze pe acesta sa se indrume dupa ele ori de cate ori este necesar.


Iata cateva conduite pe care copiii ar trebui sa le cunoasca si sa le foloseasca pana le intra in reflex


1
Sa spuna „te rog frumos”

 


Copilul tau trebuie sa inteleaga ca atunci cand vrea ca cineva sa ii faca o favoare , sa ii ofere o informatie sau pur si simplu sa ii inmaneze un tacam atunci cand se afla la masa, trebuie sa formeze o propozitie care sa cuprinda si cuvintele magice: „te rog frumos!”.


Atunci cand cere ceva, apostrofeaza-l daca nu roaga si vei vedea ca in numai cateva saptamani, va folosi in mod frecvent cuvintele atunci cand va fi necesar.


2 Sa spuna „multumesc!”


Dupa ce primeste ceea ce a cerut, copilul trebuie sa multumeasca persoanei care l-a ajutat. Invata-l ca intotdeauna, dupa „te rog frumos” trebuie neaparat sa vina si „multumesc”. Explica-i ca oamenii apreciaza persoanele politicoase si ca intotdeauna va avea de castigat daca iti arata multumirea, aprecierea si recunostinta pentru orice gest, fie el oricat de mic.


3 Sa nu intrerupa o discutie


Daca doua persoane au o discutie, iar copilul tau considera ca are ceva de adaugat, este politicos sa lase persoana respectiva sa isi duca ideea la bun sfarsit si apoi sa isi exprime ideea. Invata-l ca este o lipsa de respect fata de cineva daca il intrerupi in timp ce spune ceva, chiar daca nu pare sa fie important.


4 Sa ceara permisiunea


Explica-i si subliniaza-i copilului tau ca in momentul in care are dubii asupra unui lucru pe care vrea sa il faca, ar fi bine sa ceara mai intai permisiunea parintilor sau a aunui adult daca cei dintai nu sunt in preajma.


5 Sa nu jigneasca


Copiii sunt recunoscuti pentru franchetea lor, insa aceasta poate fi deranjanta in anumite momente deoarece  poate fi prea greu de suportat, mai ales pentru persoanele sensibile. Spune-i copilului tau ca nu are voie sa jigneasca pe cineva ori sa atraga atentia asupra unui defect fizic al cuiva. Totusi, invata-l sa faca mici complimente atunci cand este cazul.


6 Sa bata la usile inchise


Spune-i copilului sa nu intre direct intr-o camera in care usa este inchisa si ca trebuie sa respecte intimitatea oamenilor. Subliniaza-i ca este esential sa ciocane la usa, chiar daca este aproape sigur ca inaunru nu se afla nimeni. Nu uita ca puterea exemplului este cea mai buna, asa ca pune-o in aplicare.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului