Cresterea copilului

#copii #plictiseala #parinti #joaca #jucarii

Cand copilul tau se plictiseste

Cat e ziua de lunga, copilul tau incearca sa isi gaseasca tot felul de activitati pentru a se mentine ocupat. Cu toate acestea, exista si momente in care se plange ca s-a plictisit. Din pacate insa, tu nu iti poti intrerupe activitatile pentru a te ocupa de micut.

 

Cat de grav este insa faptul ca micutul tau se plictiseste? Conform specialistilor, chiar si momentele de plictiseala pot deveni sursa de inspiratie pentru copilul tau, asa ca nu te grabi sa intervii imediat.

In timpul acesta, copilul va incerca sa gaseasca solutii pentru activitatile pe care doreste sa le desfasoare, iar datoria ta este in primul rand sa ii stimulezi creativitatea. Ofera-i copilului tau mijloacele necesare pentru a invinge plictiseala, nu solutii deja existente. Iata cateva lucruri pe care le poti face atunci cand copilul tau este plictisit:

 

Organizeaza-i o cutie cu materiale artistice

 

Copilul ar trebuie sa aiba mereu prin preajma sa creioane colorate, hartii, lipici, foarfece si alte materiale cu ajutorul carora isi poate antrena creativitatea. Astazi gasesti in magazine o gama larga de produse de la care copilul tau se poate inspira.

Mergi la o mercerie si cumpara-i micutului tot felul de materiale, de la nasturi colorati, la pene, panglici si ate de diferite tipuri. Treci pe la o librarie si aprovizioneaza-l cu hartie colorata de diferite marimi si texturi, culori, acuarele , lipici, foarfece, stampile , markere. N arunca imediat resturi de materiale de care te folosesti, precum diverse ambalaje (cutii de bombone, cartoane de oua etc.) pentru ca si acestea pot contribui la realizarea unei lucrari interesante.

Nu in ultimul rand, achizitioneaza-i copilului carti care contin diferite „proiecte” de abilitati practice. Este suficient sa priveasca o pagina si sa isi ocupe timpul realizand obiectul respectiv. Copilul va invata astfel sa se joace cu diferite materiale, sa devina creativ si inventiv in asocierea si folosirea acestora si isi va imbunatati indemanarea.

 

Incurajeaza-l pe copil sa aiba un hobby

 

Atunci cand copilul tau este cu adevarat pasionat de un anumit lucru, nu va mai intalni prea des momente de plictiseala. Nu te astepta ca acesta sa isi aleaga deja cariera, inca din anii copilariei, insa chiar si micile sale pasiuni, cum ar fi dinozaurii, spatiul si planetele, masinutele pot fi dezvoltate.

Ofera-i materialele de care are nevoie, inscrie-l la un curs de vara pentru copii care sa corespunda pasiunii sale si unde sa poata intalni si alti copii cu aceleasi interese, incurajeaza-l sa afle mai multe despre lucrurile care ii fac placere.

In acelasi timp insa, nu il presiona. Copiii sunt schimbatori, asa ca este foarte posibil ca mai tarziu sa isi gaseasca un alt centru de interes . Datoria ta este sa ii observi abilitatile, calitatile, interesele si sa il ghidezi catre modalitati de a cunoaste mai multe despre activitatile respective.
 

 

Jucati-va de-a povestile

 

Copiii au o imaginatie bogata , asa ca daca micutul tau este plictisit, atunci provoaca-l la un exercitiu de imaginatie. Da-i startul unei povesti – un titlu sau o fraza – si lasa-l pe copilul tau sa completeze restul. Modul in care doreste sa faca acest lucru depinde micutul tau – in scris, prin desene, inregistrandu-se, punand la cale o piesa de teatru cu papusi etc. Ajuta-l sa descopere toate aceste modalitati si sa isi ocupe astfel timpul intr-un mod creativ.

 

Descoperiti posibilitatile din natura

 

Copiii vad lucruri interesante acolo unde adultii observa numai banalitati. Pentru ca este vara, scoate-l pe copilul tau in parc, du-l la tara la bunici sau bucurati-va de gradina proprie. Incurajeaza-l sa observe frunzele, insectele, florile.

Cate tipuri de frunze poate sa numere? Cate insecte a descoperit? Invata-l cum sa tina o evidenta acestora: un album, poze, desene – sunt dar cateva modalitati pri ncare micutul tau va descoperi lumea care il inconjoara. Ce poate face cu acestea? O poveste, un desen? Lasa-l pe copilul tau sa se inspire de la natura si invata-l astfel sa se simta bine fara sa stea neaparat in fata calculatorului sau a televizorului.

 

Tine-l departe de televizor

 

Observa comportamentul copilului tau. Atunci cand acesta iti spune ca se plictiseste, nu te grabi sa il trimiti la televizor sau in fata calculatorului. De asemenea, nu il ignora – si copiii pot intra intr-o depresie. Poate ca micutul tau nu stie sa se joace singur, nu ii place, poate ca jucariile pe care i le oferi nu sunt pentru varsta sau interesele sale. Incearca sa afli si care ar fi cauzele plictiselii pentru copilul tau si sa remediezi situatia. Daca ii vei antrena insa creativitatea copilului, acesta va avea putine sanse sa se plictiseasca.

Sursa foto : nextreads.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare