Cresterea copilului

#copil #parinti #telefon mobil

Cand este pregatit copilul pentru telefonul mobil

Daca atunci cand tu erai copil nici nu existau telefoanele mobile, acum copiii nostri sunt foarte bine pusi la punct cu tot ceea ce inseamna tehnologie in general si cu telefoanele mobile in particular. Iar daca ei vad ca unii adulti au cate doua si uneori chiar trei telefoane mobile, se intreaba de ce nu ar putea avea si ei un astfel de accesoriu.

Desigur, ei nu vad in mod expres utilitatea aparatului, ci ii incanta doar ideea de a avea un telefon mobil, cat mai performant: cu internet wireless, cu camera video cu cat mai multi pixeli, cu touchpad sau cu tastatura qwerty etc.

Companiile producatoare de telefoane promoveaza tot felul de aparate care le iau ochii copiilor si care ii fac sa uite de faptul ca telefonul mobil este o necesitate si nu un obiect cu care sa te mandresti in fata prietenilor si a colegilor.

Exista o varsta potrivita pentru a avea un telefon mobil?


Varsta nu este tocmai un factor determinant pentru detinerea unui telefon. Exista alti factori mult mai importanti care pot inclina balanta in acest sens. Important este doar ca persoana in cauza sa cunoasca modul de utilizare ala aparatului, iar cum copiii prind din zbor informatiile esentiale, in mod sigur nu va fi nicio problema pentru un copil cu varsta incepand de la 7 ani, de exemplu.

Copilul tau chiar are nevoie de un telefon mobil?

Inainte de orice, raspunde-ti cu sinceritate la aceasta intrebare. Nu te mai gandi la toate rugamintile copilului si judeca obiectiv daca pentru el este intr-adevar o necesitate. Ia in considerare urmatoarele lucruri:

  • Acasa nu aveti un telefon fix, iar telefonul mobil este singura metoda prin care puteti tine legatura atunci cand tu nu esti acasa;
  • Copilul merge singur la scoala, pe o distanta destul de mare;
  • Copilul circula cu transportul in comun;
  • Invata pana tarziu, iar cand ajunge acasa este deja intuneric.


Daca micutul tau se afla in oricare din situatiile de mai sus, atunci el poate avea nevoie de un telefon mobil in eventualitatea in care i se poate intampla ceva si trebuie sa anunte o urgenta.

In schimb, daca el este in permanenta cu un adult, daca il duci si aduci personal de la scoala si daca isi doreste un telefon mobil doar pentru a butona, pentru a face poze si pentru a da beep-uri in scopul de a se distra, in mod sigur telefonul nu este o necesitate pentru copilul tau.

Daca te hotarasti sa ii achizitionezi un telefon mobil...

Discuta cu copilul si fa-l sa inteleaga ca aparatul este un obiect necesar care se foloseste doar atunci cand este nevoie. Pentru a-l “forta” sa ii inteleaga utilitatea, ofera-i copilului cel mai simplu telefon gasit pe piata: fara camera, fara tastatura, fara posibilitatea de a trimite MMS-uri, ci doar cu functia de comunicare.

"Copilului trebuie sa i se explice care este rolul telefonului mobil, pentru ca este posibil sa-l perceapa ca pe o jucarie sau ca pe un obiect prin care poate sa atraga atentia celor din jur, si astfel este posibil sa intre in diverse conflicte. Daca ati luat hotararea sa daruiti copilului un telefon mobil, rezervati-va cateva minute si discutati impreuna cu el cum trebuie sa-l foloseasca si in ce scopuri. Ar fi indicat, sa stabiliti impreuna cu copilul anumite reguli de utilizare a telefonului mobil si sa supravegheati, sa controlati daca acestea au fost respectate" – Gina Marin, psihologul site-ului  CautaBona.ro

Sfaturi!

Daca ii vei oferi copilului un telefon mobil, ia in considerare urmatoarele lucruri:

Pune numerele de telefon importante (mama, tata, politie, pompieri etc) pe butoane de speed-dial;
Protejeaza telefonul cu un cod pin pe care sa il stii doar tu si copilul;
Utilizeaza o cartela pre-pay si explica-i ca trebuie sa sune doar atunci cand este cu adevarat necesar;
Explica-i ca este total interzis sa suni la Politie, Pompieri sau Salvare pentru a face o gluma – spune-i ca aceste servicii se utilizeaza doar in cazuri de maxima urgenta si ca astfel de glume se pedepsesc foarte aspru.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului