Cresterea copilului

#meditatie #curs copii #cursuri copii #profesor #elev #copii #copil #scoala #cursuri

Ce alegem: meditatii sau cursuri pentru copii?

De multe ori simtim nevoia sa completam cunostintele acumulate de copii la scoala prin meditatii sau cursuri particulare. Majoritatea considera ca profesorii nu isi predau lectiile cum ar trebui, reiese din sondajele completate de parinti.



Pe de alta parte, profesorii sustin ca elevii sunt cei care nu prea mai au chef sa invete, chiulesc de la ore sau nu isi respecta sarcinile: "Sunt doua categorii de cerinte pentru meditatii: pe de o parte, sunt elevii slab pregatiti , care, inainte de examen, se apuca de meditatie . Ei ii blameaza, in fata parintilor, pe profesori, ca nu ar face nimic la scoala, doar ca sa justifice efortul financiar al parintilor. Pe de alta parte, sunt si parintii care isi mediteaza elevii de la varste fragede si e bine ca fac asta. Meditatia este educatie suplimentara, individualizata, a declarat Adina Baltag, profesoara de romana, pentru ziarul Gandul.

Pro sau contra?

In ceea ce priveste acest subiect, intotdeauna vor exista pareri in contradictoriu. Cert este ca, in Romania, parintii se arata deschisi pentru a continua educatia copiilor si dincolo de portile scolii.

Daca meditatia a fost intotdeauna populara in randul parintilor care vroiau sa suplimenteze cunostintele acumulate la scoala, iata ca acestia se arata extrem de receptivi in ceea ce priveste inscrierea copilului la cursurile special pregatite pentru micuti.

Acestea devin tot mai populare, iar parintii demonstreaza ca nu vor sa mai “ingrase porcul in ajun”, in prag de examen, ci prefera sa porneasca de timpuriu. "Cei mai tineri cursanti inscrisi au 5 ani. Este varsta la care copiii incep sa vorbeasca bine si sunt capabili sa-si controleze comportamentul. Vor sa fie luati in serios, incep sa inteleaga si sa respecte regulile si prefera sa-si petreaca timpul impreuna cu alti copii’’, a declarat Mioara Iacob, Director Marketing pentru Lexis School of Languages.

Fiecare parinte doreste sa ii ofere copilului tot ce este mai bun si, pentru ca ofertele si posibilitatile pentru activitatile extrascolare sunt numeroase si foarte interesante, apare intrebarea urmatoare: Cate cursuri poate urma un copil in acelasi timp? Pentru ca cea mai mare cerinta se inregistreaza in cazul limbilor straine, Mioara Iacob ne ofera raspunsul : "Majoritatea copiilor pot invata in paralel doua limbi straine. Este recomandabil ca studiul celei de-a doua limbi sa inceapa dupa ce prima limba studiata este suficient de bine stapanita."

Exista oare riscul unei suprasocilitari? "Studiul ghidat si monitorizat de catre un profesionist nu va duce niciodata la suprasolicitarea copilului", declara Mioara Iacob.

Cine este atunci profesorul potrivit pentru copilul tau? Sau care ar fi profilul ideal? In primul rand, chiar daca optezi pentru un curs specializat sau meditatie particulara, profesorul trebuie sa fie o persoana care sa relationeze destul de usor si sa se faca placut la orele pe care le sustine. Unui copil ii va veni mult mai usor sa retina informatia predata si va astepta cu drag sosirea orelor, daca va simpatiza cadrul didactic.

Acesta este un factor important, dar in niciun caz un este singurul. Degeaba copilul tau se ataseaza de profesor, daca cel din urma nu ii ofera informatie de calitate prin metode corespunzatoare. "Profesorul potrivit este cel care stie sa se adapteze varstei, isi pastreaza entuziasmul si dorinta de perfectionare”, a spus doamna Iacob.

Gaseste profesorul ideal pentru copilul tau!

Acorda-ti timp si urmareste personal cum interactioneaza cadrul didactic cu copilul tau. Profesorul trebuie sa il mentina atent, interesat si sa-i transmita informatie corespunzatoare varstei si puterii sale de intelegere. De asemenea, acesta ar trebui sa se preocupe de evolutia copilului, monitorizandu-i si testandu-i cunostintele.

“Pentru prescolari , invatarea trebuie sa se confunde cu jocul. La varsta de 5 ani copilul nu se poate concentra mai mult de 4-6 minute asupra unui tip de activitate (colorat, decupat, manuirea unor obiecte, repetarea unor cuvinte  etc). Profesorii scolilor Lexis dispun de un adevarat arsenal de mijoace didactice si metode pedagogice pentru a sustine interesul copiilor pe tot parcursul lectiei”, a declarat Mioara Iacob.

Parintii si-ar dori ca cei mici sa stapaneasca multa informatie de la o varsta frageda. Procesul de invatare se desfasoara insa pe etape, in functie de varsta si de capacitatea fiecaruia.

“Dupa varsta de 7 ani, gramatica este predata contextual, prin intermediul personajelor din manuale pe care copii le indragesc foarte mult. Cu umor si imaginatie, profesorul poate sa predea orice problema de gramatica fara sa insiste asupra exercitiilor plictisitoare. Tot acum se pun si bazele scrierii corecte si fluentei in conversatie. Dupa varsta de 11 ani, copii sunt incurajati sa exploreze activ structurile de limba. Ei sunt ajutati sa constientizeze faptul ca alegerea corecta a unei structuri gramaticale ii ajuta sa comunice mai bine. Profesorul urmareste dezvoltarea egala a celor patru abilitati: citit, scris, vorbit si ascultat’’, a spus Directorul de Marketing de la Lexis School of Languages.

Daca inca esti sceptic si incerci sa compari cele doua alternative, iata cateva avantaje si dezavantaje:

Spre deosebire de forma de invatare individuala, cursurile pentru copii se desfasoara intr-un cadru formal. Acestea respecta rigorile unei institutii acreditate, activitatea personalului didactic, precum si cea a copiilor fiind monitorizata de catre directori de educatie si traineri. “In cadrul unei scoli, calitatile si competentele cadrelor didactice sunt verificate la angajare si sustinute printr-un program permanent de evaluare si reimprospatare a cunostintelor", a mentionat doamna Iacob.

De asemenea, modul in care lucreaza impreuna si acumularea permanenta de materiale si mijloace fac parte dintre scopurile scolilor care organizeaza .

Trebuie mentionat ca un cadru formal presupune o recunoastere a progreselor printr-o diploma, care poate fi adesea recunoscuta si international. Pentru parintii care doresc sa isi obisnuiasca copii cu formele de examinare, au nevoie de o recunoastere a cunostintelor de limba straina necesare studiului in alta tara si nu numai, scolile pot organiza si elibera diplome speciale.

“Foarte multe inscrieri de noi cursanti se fac pentru nivelele Juniors (clasele I – IV). Copiii adusi pentru performanta frecventeaza cursurile scolii Lexis timp de 8 -10 ani sau mai mult. Majoritatea elevilor isi incheie studiile doar dupa dobandirea Diplomei finale si a certificatelor Cambridge si/sau Trinity’’, a declarat reprezentata Lexis.

In majoritatea cazurilor, meditatiile vizeaza de obicei acumularea cunostintelor necesare absolvirii unor examene, insa un meditator nu are cum sa ofere drept recunoastere o diploma sau certificat. Cele mai cunoscute examene pentru care parintii aleg un meditator sunt cele de absolvire sau testele de limbi straine sustinute in final, intr-un cadru oficial.

In ceea ce priveste programul, in cazul meditatiilor particulare, acesta se stabileste de comun acord cu profesorul si parintii. Acestia au practic libertatea de a fixa cate ore de meditatie doresc. Un curs specializat are un orar fix: "Programa scolilor Lexis prevede doua sedinte pe saptamana. Durata unei sedinte este corelata cu nivelul de dezvoltare psiho-motorie a copilului si nivelul de studiu la care se afla: prescolari – o ora (ora didactica de 50 minute), scoala primara – o ora si jumatate, scoala generala – doua ore", a mentionat doamna Iacob.

In ceea ce priveste locatia, meditatiile se pot face chiar si la domiciliul elevului, profesorul fiind cel care trebuie sa se deplaseze. Din acest punct de vedere, cursurile specializate pot prezenta un inconvenient: "Dezavantajele inscrierii copilului la un curs de limbi straine organizat in cadrul unei scoli le resimt doar parintii. Transportul copiilor la sediul unei scoli, obligatia de a respecta orarul si programa impuse de scoala le pot crea un disconfort", a mai spus Mioara Iacob.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top