Cresterea copilului

#tulburari comportamentale #dezvoltare copii #crestere copii #efecte negative #televizor #adolescenti #copii #calculator

Ce efecte nebanuite au televizorul si calculatorul asupra copiilor

Televizorul si calculatorul sunt atacate neincentat de catre specialisti pentru efectele dezastruoase pe care le au asupra dezvoltarii copiilor. Desi pot deveni instrumente exceptionale de educatie pentru copii, de cele mai multe ori se transforma intr-o reala sursa de pericole. Obezitatea si sedentarismul nu sunt singurele riscuri la care sunt supusi copiii. Iata ce alte efecte negative au acestea:

Afecteaza somnul si odihna pe timpul noptii

In urma unui studiu recent efectuat de cercetatorii americani de la Scoala de Sanatate Publica a Universitatii Harvard si publicat in revista "Pediatrics", dedicat efectelor pe care televizorul sau calculatorul il au asupra copiilor, s-a descoperit ca expunerea excesiva la televizor sau internet afecteaza atat cantitatea, cat si calitatea somnului. Copiii tind sa-si sacrifice noptile in favoarea utilizarii gadgeturilor si sunt mai predispusi sa aiba cosmaruri si intreruperi frecvente de somn.

Predispun la depresie

Copiii care isi folosesc orele sau timpul liber butonand calculatorul sau televizorul sunt mai predispusi sa pice in capcana depresiei, anunta rezultatele unui studiu din 2011, publicate in US National Library of Medicine National Institutes of Health. Efectul este firesc, din moment ce dependenta de gadgeturi izoleaza social copilul, il transforma intr-un introvertit, il indeparteaza de familie si il tine departe de somn, predispunandu-l la starea de tristete, iritabilitate si apatie care caracterizeaza depresia.

Cresc nivelul de agresivitate si violenta

Orele petrecute in fata televizorului si calculatorului expun copilul la o sumedenie de acte de violenta, care ii influenteaza gandirea si modul de rezolvare a problemelor. Pe masura ce creste, nu ezita sa puna in practica ceea ce vede la televizor, potrivit rezultatelor unui studiu publicat in revista Pediatrics, in 2009, despre influenta violentei din media asupra copiilor.

Exista si alte influente nocive nebanuite ale gadgeturilor asupra dezvoltarii si sanatatii copiilor, demonstrate, de-a lungul timpului, de numeroase studii:

  • vocabular sarac si cultura generala precara;
  • predispozitie la boli de inima si diabet;
  • predispozitie catre comportamente sexuale riscante si sarcini neplanuite;
  • impulsivitate si predispozitie la accidente frecvente;
  • scadere a atentiei si concentrarii si a performantelor scolare etc.

Predispun la tulburari alimentare

In urma unui studiu intreprins in 2006 (Benjie Achtenberg Macalaster College, SUA) cu privire la perceptia pe care adolescentii o au asupra imaginii de sine si asupra modului in care mass media influenteaza gandirea tinerilor, cercetatorii au descoperit ca expunerea excesiva la calculator si televizor afecteaza imaginea de sine a celor mici si influenteaza aparitia tulburarilor alimentare, in special in randul fetelor.

Sursa foto: alsjl.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului