Cresterea copilului

#bebelusi #plagiocefalie #plagiocefalie pozitionala #prevenire plagiocefalie pozitionala

Ce este plagiocefalia pozitionala si cum poti sa o previi

Nou-nascutii au cranii extrem de fragile si moi. Daca esti impacientata de faptul ca micutul tau are o forma ciudata a craniului, trebuie sa stii ca acest lucru poate fi determinat de plagiocefalia pozitionala. Majoritatea copiilor care se nasc pe cale naturala pot avea aceasta problema. Potrivit Asociatiei Americane a Chirurgilor neurologi, daca forma craniului micutului tau nu revine la normal in sase saptamani, atunci este cazul sa iei masuri, deoarece acesta poate suferi de plagiocefalie pozitionala sau cap turtit in termeni populari.


Pozitia in timpul somnului, principala cauza a plagiocefaliei

Plagiocefalia pozitionala este in general rezultatul presiunii costante pe o anumita zona a capului copiilor. Aceasta afectiune a inceput sa ia amploare inca din anul 1992, iar Academia Americana de Pediatri a demarat rapid programe intense de informare a parintilor in ceea ce priveste pozitia copilului in timpul somnului. Pentru a evita aceste malformatii ale craniului, cea mai indicata pozitie de somn pentru nou-nascuti este pe spate.


Plagiocefalia, frecventa la copiii nascuti prematur

Plagiocefalia apare cel mai frecvent la copiii care dorm foarte mult timp intr-o anumita pozitie, la copiii nascuti prematur sau cei care au un tonus muscular foarte slab si capul destul de mare.

Copiii prematuri sunt mult mai susceptibili de a avea si torticolis, un muschi care se contracta in zona gatului, care ii impiedica sa isi miste capul intr-o parte si in alta.

Deoarece copiii cu torticolis dorm in mod mod constant intr-o singura pozitie, ei au cele mai mari sanse sa dezvolte o astfel de afectiune a capului.

Simptomele plagiocefaliei sunt usor de sesizat, deoarece zonele plate ale capului sunt evidente. In cazul unei plagiocefalii severe, se poate observa o asimetrie sau o bombare proeminenta in crestetul capului.


Cum previi plagiocefalia

Pentru a preveni plagiocefalia, asigura-te ca bebelusul tau sta zilnic pe burtica sub supravegherea atenta a unui adult.

De asemenea, este important sa tii copilul in brate, sprijinit pe umarul tau, astfel incat acesta sa isi dezvolte mai repede controlul asupra gatului si al capului.

Atunci cand il hranesti, ai grija ca micutul tau sa nu stea in aceeasi pozitie prea mult timp. Limiteaza, de asemenea, si timpul in care acesta sta in scaunul auto, in leagan sau in carucior.

Schimba la cateva zile si pozitia de dormit a bebelusului, cateva nopti pe o parte, cateva pe cealalta.

Sursa foto: everydayfamily.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului