Cresterea copilului

#copil #conflict #cearta #prieten

Ce sa faci atunci cand copilul si prietenii sai se cearta

Partenerii de joaca reprezinta o oportunitate extraordinara pentru copil de a invata sa socializeze. In acelasi timp insa, astfel de intalniri te vor solicita si pe tine destul de mult. Micutii incep sa se certe din orice, iar tu nu stii care ar fi abordarea corecta: ar trebui sa incerci sa rezolvi problemele sau sa le intrerupi joaca?

Atunci cand copilul tau incepe sa planga dupa o jucarie pe care partenerul de joaca nu vrea sa i-o dea, ai o serie de optiuni la care poti apela: fie scoti acea jucarie de la joaca celor mici, fie ii convingi pe copii sa utilizeze jucaria pe rand sau pur si simplu il trimiti pe vizitator acasa.

Cu toate acestea, astfel de abordari pot trece ca solutii cu o influenta negativa, pentru ca, desi pun punct conflictului pe moment, copilul tau nu invata nimic care poate fi aplicat pe viitor. De asemenea, daca se obisnuieste cu dojanele din partea ta, va deveni imun la ceea ce ii spui tu.

Incearca o abordare pozitiva - invata-l sa gandeasca

Atunci cand micutul tau apuca o jucarie, refuza sa o imparta cu prietenul sau si incepe sa tipe, intreaba-l bland despre cum crede ca se simte prietenul sau in acea situatie, daca este fericit sau trist etc.. Bineinteles,adapteaza-ti cuvintele pentru nivelul de intelegere al copilului tau.

S-ar putea sa fii nevoit sa astepti putin pana cand spiritele se vor calma inainte sa incepi dialogul. Aceasta abordare il va incuraja pe copilul tau sa lase egoismul la o parte, sa se gandeasca si la ceilalti, dar si mai important, sa realizeze ca exista consecinte ale faptelor sale. Scopul nu este acela de a-l face sa ii fie frica de tine, ci sa inteleaga faptul ca greselile sale ii pot rani pe cei din jur.

Vorbeste-i despre consecinte

Pe masura ce copilul creste, poti merge si mai departe cu aceasta atitudine. Il poti intreba de exemplu, ce crede ca se va intampla dupa cearta cu prietenul sau. Raspunsul nu este acela ca va primi o pedeapsa si nu va mai avea voie sa se joace. Copilul trebuie sa inteleaga faptul ca prietenul sau poate se va supara si nu va mai dori sa se joace cu el sau nu il va mai dori ca amic. Astfel, micutul tau invata ca si sentimentele partenerului de joaca sunt importante.

Incurajeaza solutionarea problemelor


In final, ajuta-l pe micut sa gaseasca singur solutii pentru problemele sale. Il poti intreba „Ce ai putea sa faci sau sa spui diferit pentru a rezolva situatia?” Copiii sunt de obicei dornici sa vina cu propriile lor idei, asa ca vei fi surprins sa descoperi ca micutul este capabil sa faca si compromisuri.

Atunci cand vine intr-adevar cu o solutie, lauda-l si incurajeaza-l, evidentiind faptul ca apreciezi ca se gandeste la celalalt, nu neaparat cum gandeste. De asemenea, incurajeaza-i pe ambii parteneri de joaca sa gaseasca solutii impreuna.

Bineinteles, la inceput va fi destul de dificil sa ii deidici copilului tau atata timp doar pentru intrebari, conflicte si solutii, dar indata ce micutul prinde mecanismul, nu va mai trebui sa repeti aceasta procedura, ci totul va veni de la sine.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare