Cresterea copilului

#copac #educatie #parinti

Ce sa faci atunci cand copilul tau fura

Atunci cand sunt mici, unii copii au obiceiul de a-si insusi obiecte care nu le apartin, fara sa se gandeasca ca este un lucru rau si nepotrivit. De obicei acestia fura jucarii de la alti copii, bani din casa pentru a-si cumpara dulciuri, pixuri si stilouri de la colegi sau alte obiecte care le atrag atentia.

Pentru ca acest obicei sa nu ia amploare, este nevoie sa iei masuri si sa il faci pe micut sa inteleaga ca furtul este un lucru rau pentru care in viata esti pedepsit.
Iata cateva lucruri pe care le poti face pentru a inhiba acest obicei al copilului:

Vorbeste cu el

Inca de cand este foarte micut si incepe sa priceapa anumite lucruri, copilului trebuie sa i se stabileasca anumite reguli, iar interzicerea furtului este una dintre ele. In mod sigur vei observa ca atunci cand se joaca cu alti copii isi doreste jucariile lor.

Explica-i micutului ca acele jucarii nu ii apartin si ca mama colegului de joaca le-a cumparat special pentru copilul ei. Intreaba-l daca i-ar place ca un alt copil sa vina si sa ii fure jucariile, sa le ia acasa, iar el sa ramana fara ele definitiv.

Afla ce isi doreste

Incearca sa ii oferi toate lucrurile necesare, fara totusi sa exagerezi. Explica-i ca in viata nu va avea intotdeauna ce isi doreste, dar ca este de datoria lui sa ceara sau sa il procure prin metode cinstite.

Daca vrea anumite jucarii, dulciuri sau alte obiecte, cumpara-i-le doar daca tu crezi ca este necesar sau ca le merita. In acest fel, nu va mai fi tentat sa isi doreasca obiectele altor copii.

Recompenseaza-l

In cazul in care este ascultator si rezista tentatiei de a fura, este bine sa il recompensezi cu un lucru oricat de mic. Asadar, o ciocolata, o jucarie mica, o minge sau un CD cu muzica favorita il va face sa se simta mandru si fericit ca tu esti multumita de el. Daca vei face acest lucru, micutul tau va renunta la obiceiul de a lua lucruri care nu ii apartin.

Impune-te si pedepseste-l

Daca nicio metoda de convingere nu da roade, fii ferma si spune-i ca este foarte urat ceea ce face, motiv pentru care nu va mai avea acces la propriile jucarii timp de o zi intreaga. Ai grija sa nu cedezi in fata rugamintilor, indiferent de cat de mult esti tentata sa o faci.  Ramai ferma si arata-i ca nu glumesti.

De asemenea, spune-i ca ai incredere in el si in cuvantul lui si ca speri ca nu te va dezamagi.

Nu il pune in situatii jenante

Daca il prinzi furand, nu il pune intr-o situatie jenanta scotandu-l in fata celui “pagubit”  si obligandu-l sa isi ceara scuze sau mustrandu-l de fata cu alte persoane. Nu vei face decat sa inrautatesti situatia. Aceste discutii trebuie sa aiba loc doar in privat, atunci cand nu mai este nimeni de fata.

Fii un model de urmat

In cazul in care gasesti un portofel cu bani, spre exemplu, incearca sa il gasesti pe proprietar si sa ii inapoiezi bunul pierdut sau mergi la politie. In acest fel, copilul va vedea ce trebuie sa faca cu acele lucruri care nu ii apartin. De asemenea, evita sa aduci acasa obiecte care nu iti apartin –  cum ar fi diverse obiecte de la birou (pixuri, caiete etc).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare