Cresterea copilului

#adolescent #depresie #parinti

Ce sa faci daca adolescentul sufera de depresie

Adolescenta este una dintre cele mai vulnerabile perioade din viata copilului tau, acesta fiind deosebit de sensibil si de influentabil. O nota proasta la scoala, o cearta cu iubitul sau cu prietenii, o interdictie din partea parintilor pot deveni motive pentru un comportament depresiv. Din pacate, numarul adolescentilor care trec printr-o astfel de experienta creste ingrijorator, iar unul dintre motivele responsabile il reprezinta lipsa de comunicare dintre parinte si copil.

 

Este normal sa iti mai certi copilul din cand in cand, sa treceti prin situatii tensionate sau sa va confruntati cu dezamagiri . Modul in care reactionezi ca parinte poate face insa o mare diferenta in viitorul adolescentului.

Intelegerea si dragostea ta sunt metode prin care il poti tine departe pe adolescent de starile depresive. Ce faci insa atunci cand copilul a cazut deja prada depresiei?

Depresia nu va trece de la sine si nici nu se va rezolva doar cu vorbe bune. Primul pas il reprezinta vizita la medic. Acesta iti va indica un specialist care ii va oferi copilului tau consiliere si, dupa caz, tratament medical . Efortul medicilor este inutil daca sprijinul moral nu vine de la cele mai importante persoane din viata adolescentului: parintii. Iata ce poti face, ca parinte, daca adolescentul tau trece printr-o depresie:

 

Arata-i toata dragostea ta

 

Nimic nu se compara cu sprijinul moral si afectiunea venita din partea parintilor. Parintii reprezinta echilibrul oricarui copil, insa de asemenea, poate constitui cel mai important factor responsabil de instabilitatea emotionala. Tu crezi ca adolescentul tau este constient de faptul ca este iubit de catre parintii sai; cand i-ai spus ultima oara copilului tau ca il iubesti? Adu-i aminte ca esti acolo pentru el ori de cate ori simte nevoia sa vorbeasca, atunci cand se simte singur sau dezdanajduit.

 

Nu il certa

 

Depresia nu reprezinta un motiv de cearta, ci dimpotriva. Este momentul sa iti mentii calmul si sa il incurajezi pe adolescent sa se deschida. Daca atunci cand isi va marturisi nelinistile sale, oricat de neimportante ti s-ar parea, tu incepi sa il ridiculizezi, sa ii vorbesti de sus sau sa il certi, atunci nu vei face decat sa il indepartezi de tine si sa il impingi si mai mult catre depresie. Fii rabdator si trateaza problemele adolescentului cu importanta. Nu il judeca, ci incearca sa ii oferi solutii pe care adolescentul nu reuseste sa le vada.

 

Incurajeaza o atitudine pozitiva

 

In momente de depresie, adolescentul tau va simti ca nu reuseste sa faca nimic bine, iar respectul de sine va scadea considerabil. Incurajeaza-l si lauda-l atunci cand reuseste sa isi concentreze eforturile in mod constructiv; adu-i aminte constant care sunt aptitudinile sale si impusioneaza-l sa desfasoare activitati care ii fac placere. Rezultatele bune il vor face sa se simta mai bine si il vor ambitiona sa se perfectioneze.

 

Incurajeaza-l sa faca sport

 

Sportul il va ajuta sa se mentina activ si sa isi pastreze un tonus ridicat. Ajuta-l pe adolescent sa gaseasca o activitate care ii face placere si care implica exercitii de grup, astfel incat acesta sa relationeze cu persoane care imaprt aceleasi pasiuni. Mai mult, asigura-te ca adolescentul are o viata sociala activa, cu prieteni din cercuri diferite, care sa ii asigure diversitate si posibilitatea de a comunica cu persoane de varsta sa.

 

Sugereaza-i sa tina un jurnal

 

Jurnalul, desenatul, scrierea de eseuri sau poezii reprezinta modalitati prin care copilul tau isi poate exteriotiza sentimentele. Este foarte probabil ca terapeutul sa ii solicite acelasi lucru, asa ca asigura-te ca adolescentul nu sare peste aceasta etapa. Nu ii controla jurnalul fara voia sa, pentru ca il vei intimida si nu va mai avea incredere in tine. Propune-i insa sa vorbiti despre cele scrise, atunci cand simte nevoia. Asigura-l ca nu il vei critica, doar il vei asculta si daca doreste, ii vei oferi sfaturi.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului