Cresterea copilului

#travaliu #nastere #sarcina #gravida #copil #bebelus #durere #contractii

Ce sa faci daca ai intrat in travaliu

Perioada in care trebuie sa nasti se apropie cu pasi repezi, insa nu stii la ce sa te astepti. Ti-e teama sa nu suferi un travaliu timpuriu si sa nu poti ajunge la spital. Iti vin in minte tot felul de ganduri negre care te nelinistesc pentru ca vrei ca bebelusul tau sa vina pe lume sanatos.

Primul semn care iti indica faptul ca ai intrat in travaliu sunt contractiile uterului. La inceput sunt moderate, dureaza maximum 45 de secunde, si pot aparea la intervale regulate, din 5 in 5 minute de exemplu, insa nu este obligatoriu.

Contractiile uterului sunt insotite de dureri de spate puternice, similare celor din perioada menstruatiei, senzatia de incalzire a abdomenului si scurgerile vaginale ( lichid amniotic si sange).

Foarte multe femei se prezinta la medic mult mai devreme decat ar trebui, deoarece nu stiu sa aprecieze foarte bine momentul venirii pe lume al micutului, si sfarsesc de cele mai multe prin a fi trimise inapoi acasa. Pentru a preveni aceste situatii iata cum iti poti da seama daca a venit clipa in care copilul tau trebuie sa vina pe lume.

Pasul 1. Nu intra in panica. Chiar daca ai simtit o contractie, este foarte important sa iti pastrezi calmul pentru ca poate fi vorba doar de o alarma falsa.

Pasul 2. Monitorizeaza cat de des simti contractiile. Pentru a usura acest lucru este bine sa folosesti un cronometru. In cazul in care contractiile sunt regulate (2-4 minute) si aceasta situatie dureaza de doua ore, este cazul sa mergi la spital. Insa, daca aceste contractii au disparut dupa ce ai baut un pahar cu apa sau ti-ai schimbat pozitia in care stai, inseamna ca nu a venit timpul sa nasti.

Pasul 3. Poti face o baie calda. Daca apa nu s-a rupt inca, o baie calda te va ajuta sa te relaxezi si sa calmezi contractiile. De asemenea, un masaj la spate si la umeri se dovedeste de mare folos.

Pasul 4. Daca ti s-a rupt apa, este timpul sa mergi de urgenta la spital. Uita-te cu atentie la lichidul scurs pentru a-i spune medicului sau asistentei in momentul in care ajungi la spital ce nuanta are. Acest lucru nu inseamna ca bebelusul se afla pe punctul de a veni, insa este important sa fii pregatita. Lichidul amniotic este bariera de protectie a fatului, mediul in care traieste si se dezvolta timp de 9 luni. Daca apa se rupe nu mai exista cale de intoarcere, copilul va trebui sa se nasca in maximum 24 de ore.

Citeste despre:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare