Cresterea copilului

#alimentatie #bebelus #botulism #lapte

Ce sa nu ii dai bebelusului sa manance

O grija permanenta comuna proaspetelor mamici este legata de hrana bebelusului. Mai exact, interesul femeilor cade asupra produselor pe care le poate manca bebelusul, cat si asupra alimentelor interzise pentru acesta, cel putin in primele luni de viata.


Daca in primele 4 – 6 luni de viata copilul se hraneste doar cu lapte matern, dupa aceasta perioada, meniul bebelusului trebuie sa fie diversificat. Fructele, legumele si supele sunt absolut normale pentru un bebelus – acestea ii ofera multe vitamine si minerale esentiale pentru o dezvoltare armonioasa. Totusi, exista si alimente care in general sunt bune si perfect sanatoase pentru adulti, insa total nepotrivite pentru un bebelus.


Iata lista alimentelor care nu ar trebui sa faca parte din regimul bebelusului:


Mierea


Multe mamici au tendinta de a indulci mancarea bebelusilor cu miere sau a  inmuia suzeta in acest ingredient pentru ca bebelusul sa o accepte mai repede. Totusi, chiar daca mierea este o adevarata sursa de elemente nutritive pentru adulti, in cazul bebelusilor poate provoca o afectiune foarte grava numita botulism.


Desi botulismul este o boala rara, riscul ca un copil sa dezvolte afectiunea  totusi exista. Acesta se manifesta prin lipsa scaunelor, senzatia de slabiciune, imposibilitatea de a inghiti mancarea si chiar dificultati de respiratie.



Unt de arahide


Untul de arahide este un aliment bun si sanatos pentru adulti, insa nu indicat in cazul bebelusilor. Din cauza constistentei cleioase, untul de arahide este dificil de inghitit si, mai mult decat atat, exista riscul ca alimentul sa ramana lipit de cerul gurii , punand in pericol viata copilului. De asemenea, untul de arahide nu este indicat copilului mic, deoarece acesta poate suferi de alergie la arahide. O cercetare stiintifica realizat in SUA a relevat faptul ca in ultimii 10 ani, numarul copiilor cu alergie la arahide s-a triplat.


Lapte de vaca


Cel mai bun lapte pentru un bebelus este laptele matern si niciun alt timp de aliment nu il poate inlocui pe acesta. Totusi, multe mamici prefera sa dea copiilor lapte de vaca considerand ca este sanatos si plin de vitamine. Adevarul este ca laptele de vaca este bogat in proteine, insa partea rea este aceea ca bebelusul nu le poate digera corespunzator. In plus, laptele de vaca nu contine anticorpii care lupta cu infectiile, atat de necesari dezvoltarii corecte a bebelusului. De asemenea, laptele de vaca are in componenta sa minerale care in timp ar putea afecta dezvoltarea rinichilor.


Alte alimente de evitat :

 

  • Sarea – rinichii unui bebelus nu sunt suficient de puternici pentru a suporta cantitati mari de sare. Este de preferat sa eviti sa adaugi sare in mancarea copilului;

 

  • Oua crude – ouale crude pot contine bacterii care provoaca infestarea cu Salmonella. Fierbe bine ouale inainte de a le da bebelusului pentru a evita orice pericol;

 

  • Nuci si alune – bebelusul inca nu poate mesteca, asa ca evita sa ii dai nuci, alune, migdale sau alte fructe oleaginoase care ii pot ramane in gat si provoca sufocare. Acelasi lucru este valabil si pentru popcorn.



Sursa foto : culinate.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului