Cresterea copilului

#varsta #copil #responsabilitati #atribuire sarcini copil #sarcini copil

Ce sarcini domestice sa atribui copilului tau, in functie de varsta

In momentul in care iei decizia de a avea un copil, trebuie sa-ti trasezi o traiectorie precisa in privinta cresterii si educarii acestuia. De la a-i impune un regim alimentar sanatos, pana la a-l responsabiliza, exista foarte multe aspecte pe care trebuie sa stii cum sa le gestionezi, in calitate de parinte.

KJ Dell'Antonia, mama a patru copii, jurnalista de parenting si coautoare a cartii "Lectura cu bebelusii si copiii", pune problema insarcinarii domestice a copiilor pe categorii de varsta. Afla ce responsabilitati sa-i impui copilului tau pe masura ce creste.

Sarcini pentru copiii de 2-3 ani

La aceasta varsta, il poti educa deja pe copilul tau sa isi stranga jucariile si sa aseze lucrurile proprii la locul lor. De asemenea, este important sa il inveti sa isi arunce la cosul de gunoi scutecele, servetelele folosite si ambalajele, cutiile de la jucarii sau diverse alimente.

Responsabilitati la varsta de 4-5 ani

In acest interval il poti responsabiliza cu udarea plantelor si hranirea animalelor, in cazul in care aveti. De asemenea, invata-l sa isi pregateasca singur o gustare care nu implica folosirea cutitelor sau a altor obiecte contondente.

Sarcini domestice potrivite pentru copiii de 6-7 ani

La 6-7 ani, copilul tau poate deja sa isi imperecheze sosetele si sa isi impatureasca si sa-si aseze hainele in dulap. Dusul gunoiului este o alta activitate pe care o pot face, precum si stergerea prafului in camera sa.

Sarcini casnice la 8-9 ani

La aceasta varsta, il poti trimite deja sa plimbe cainele, daca aveti unul. Acest lucru il va pregati pentru un program mai strict. In plus, se poate ocupa de despachetarea cumparaturilor si asezarea produselor in locurile destinate lor, precum si de pregatirea la rece a unei gustari (salata, sandwich-uri) si de curatarea mesei dupa ce mananca.

Obligatii pentru copiii de 10-11 ani

La 10-11 ani, il poti responsabiliza cu aducerea corespondentei. Prepararea la aragaz a unor alimente simple, cum ar fi ouale, ar trebui sa fie de asemenea pe lista. Aceasta este varsta la care ar trebui sa il implici mai mult si in procesul de curatenie (aspirator, spalat chiuveta, curatat aragazul etc.).

Indatoririle copiilor dupa varsta de 12 ani

Din acest moment, printre datoriile lui ar trebui sa se regaseasca micile cumparaturi, calcatul propriilor haine, stergerea podelelor si chiar supravegherea fratilor mai mici, daca exista.

Desigur, nu vrei sa-ti exploatezi copilul. Insa aceste sarcini marunte il vor ajuta sa se disciplineze si sa isi asume ideea de responsabilitate.

Sursa foto: marleypeterbenjamindawkins.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului