Cresterea copilului

#mama #copil #educatie #parinti

Ce tip de mama esti?

Legatura cu mama are un impact deosebit asupra copilului, influentandu-i puternic si viata de adult. Psihologul Stephan Poulter a identificat cinci tipuri de mame, dar si  modul in care acestea isi pun amprenta asupra copilului lor.


1 Mama perfectionista

 

Psihologul considera ca acesta este unul dintre cele mai regasite tipuri in randul mamelor; mama perfectionista vrea sa controleze totul, are o stare permanenta de frica sau nerabdare, pentru ca interesul ei suprem este succesul copilului.

Desi incearca sa pastreze aparentele, copiii deseori preiau starea de agitatie si nervozitate a mamei, precum si presiunea ce vine din partea acesteia. De aceea, conform psihologului, copiii risca sa intampine dificultati in a lega relatii de lunga durata , considerand ca nimeni nu este suffcient de bun.

Cu toate acestea, din punct de vedere profesional, copiii mamei perfectioniste sunt foarte ambitiosi si vor face orice pentru a-si atinge scopurile. Poulter precizeaza ca mama perfectionista este atat de absorbita de succesul copilului ei, incat acestuia din urma ii va fi frica de posibilele esecuri .

 

2 Mama prietena

 

Chiar mama psihologului declara ca, potrivit teoriei fiului ei, se considera a fi o mama prietena. Autorul mentioneaza ca mamele prietene isi incurajeaza copiii pentru a capata independenta emotional si de multe ori evita sa ia decizii ferme, dure, precum ore stricte la care copilul sa vina acasa sau cand sa isi faca temele.

Cu toate acestea, autorul sustine ca mesajul transmis de mama nu este intotdeauna unul pozitiv. Copiii mamelor prietene o vad pe aceasta mai mult ca pe un mentor , cautand totusi in viata lor figura autoritara care sa joace rolul modelului. Copiii vor putea descoperi in gesturile lor ca incearca de fapt, sa aiba grija de altii, fapt ce i-ar expune stresului si i-ar face mai vulnerabili.

 

3 Mama care se pune pe primul loc

 

Spre deosebire de mama prietena, mama care se pune mereu pe primul loc vrea sa fie in centrul atentiei. Preocuparea acesteia este de a-si imbunatati statutul social, chiar daca relatiile pe care si le face pun in pericol viata emotionala a copilului.

Pentru ca nu este capabila sa ii ofere acestuia sprijinul emotional de care are nevoie, copilul ajunge sa relationeze mai greu cu cei din jur sau sa manifeste compasiune pentru ceilalti. De asemenea, mama de tipul acesta este iute la manie , are un usor sentiment de superioritate, nu suporta criticile si abordeaza problemele cu rigiditate, evitand compromisurile.

 

4 Mama imprevizibila

 

Cea de-a patra categorie a lui Poulter este caracterizata de impulsivitate, replici taioase si vulnerabilitate atunci cand este criticata. Copilul acesteia poate dezvolta probleme compotamentuale, inspirandu-se de la schimbarile neasteptate ale mamei de dispozitie.

Mai mult, acesta poate manifesta frica de intimitate si o tendinta de a se emotiona foarte usor chiar si in cazul discutiilor minore. Psihologul recomanda persoanelor care se regasesc in situatia respectiva sa analizeze problema inainte de a-i raspunde emotional si sa incerce sa se detaseze pe cat posibil, pentru a evita reactiile impulsive.

 

5 Mama ideala

 

Dupa parerea lui Poulter, doar 10% dinte copii au parte de o mama ideala. Aceasta reuseste sa mentina un echilibru perfect intre a fi deopotriva mama, dar si prietena, blanda, dar si critica. De asemenea, mama ideala stie cand trebuie sa isi protejeze copilul, dar in acelasi timp, realizeaza ca supraprotejarea ii va dauna mai tarziu, la maturitate.

Analiza psighologului este menita sa ii ajute pe adulti sau pe adolescenti sa recunoasca situatia in care se afla, sa constientizeze consecintele asupra comportamentului lor si sa incerce sa remedieze situatia, schimband traiectoria influentei mamelor asupra viitorului lor.


Sursa foto : simplemom.net
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului