Stiai ca rostopasca stimuleaza contractiile uterine si poate provoca nasterea prematura? Acesta este doar unul dintre ceaiurile nerecomandate in sarcina, de evitat in oricare dintre cele trei trimestre de graviditate.
Multe gravide cred ca ceaiurile le ajuta sa se mentina sanatoase in perioada de sarcina, insa in realitate exista infuzii din plante de evitat in totalitate pana dupa nasterea bebelusului.
Substantele active din unele ceaiuri pot provoca multe complicatii grave, de la privarea fatului de nutrienti importanti, pana la avortul spontan.
Ceaiul negru
Cafeina din ceaiul negru este periculoasa in sarcina, de aceea medicii interzic aceasta bautura femeilor insarcinate. Un aport crescut de cafeina reduce fluxul sangelui care alimenteaza placenta, cauzand pierdea de nutrienti importanti care ajung la fat. O ceasca de ceai negru, bauta ocazional, este permisa in sarcina doar in varianta decafeinizata.
Coada-soricelului
Ceaiul de coada-soricelului are un efect emenagog (de declansare a menstruatiei) asupra organismului, motiv pentru care gravidele pot suferi o pierdere de sarcina din pricina lui. De asemenea, consumul plantei poate sa conduca la nasterea unui fat sub greutatea normala.
Levantica
Levantica induce o stare de calm, insa in sarcina este total nerecomandata. Ceaiul din aceasta planta poate sa induca avortul spontan, fiind daunator si in perioada de alaptare, deoarece scade secretia de lapte mamar.
Rozmarinul
Ceaiul de rozmarin nu este deloc indicat pentru consum in perioada de sarcina, din pricina faptului ca inflameaza muscoasa stomacala si a intestinului subtire. Asadar, poate provoca gastroenterite, periculoase atat pentru mama, cat si pentru fat.
Stevia creata
Ceaiul de stevie creata este un tonic general pentru organism, insa deloc benefic in sarcina din pricina proprietatilor laxative puternice.
Vascul
Ceaiul de vasc este folosit, in medicina naturista, pentru tratatea afectiunilor vasculare, bolilor sistemului nervos sau pentru ameliorarea astmului bronsic si a tusei. Bautura este contraindicata femeilor insarcinate, deoarece poate sa declanseze contractii uterine si menstruatia. In plus, vascul afecteaza si activitatea glandelor mamare.
Salvia
Gustul amarui al salviei provine de la substantele estrogene pe care le contine. Excesul de estrogen in organism este o cauza frecventa a intreruperilor spontane de sarcina, motiv pentru care viitoarele mamici ar trebui sa evite consumul ceaiului de salvie pana dupa alaptare.
Sursa foto:shutterstock.com