Cresterea copilului

#colici #bebelus #planset #parinti #sanatate #copil

Colicii la bebelusi

Mai mult de jumatate dintre bebelusi sufera de colici , conform specialistilor. In medie, colicii apar la aproximativ 2-3 saptamani de la nastere, insa aceasta nu este o regula stricta. Plansul in exces al bebelusului va fi unul dintre semnele care iti vor da de veste ca micutul ar putea avea colici.


Pediatrii americani s-au folosit de cifra 3 pentru a descrie simptomele colicilor la bebelusi: micutul plange mai mult de 3 ore pe zi, mai mult de 3 zile pe saptamana, iar acestea manifestari se prelungesc pe o durata mai lunga de 3 saptamani.

Colicii pot aparea inca de la 10 zile de la nastere, insa bebelusii pot face colici chiar si atunci cand au trecut de varsta de 3 luni.

Printre cele mai cunoscute simptome de colici la bebelusi, se numara:

 

  • Bebelusul incepe sa planga brusc, fara un motiv anume, tipa de durere si nu poate fi linistit; unele mamici au observat ca aceste dureri apar mai ales seara.

 

  • Bebelusul strange din picioruse si  in pumni sau incepe sa se agite.

 

  • Bebelusul are burta umflata si incordata.

 

  • Bebelusul incepe sa planga in timpul meselor, refuzand mancarea, sau la aproximativ o ora dupa ce a fost hranit.

 

Atentie!

 

Dupa prima criza de plans a bebelusului, care pare sa prezinte semnele de mai sus, este necesar sa chemi medicul. Acesta va observa daca este vorba de colici sau de o alta problema medicala si ii va administra tratamentul corespunzator. Desi in cazul colicilor nu este vorba de un tratament anume, alte afectiuni au nevoie de tratament specific. Dcaa bebelusul manifesta simptome precum varsaturi,diaree sau nu mai ia in greutate, atunci copilul nu se confrunta cu colicii, avand nevoie de un alt diagnostic.

 

Cauzele colicilor

 

In prezent, nu se cunosc cauzele aparitiei colicilor. Colicii dispar de la sine in jurul varstei de 3-5 luni. Este recomandat sa fii insa atenta la alimentatia ta (este posibil ca bebelusul sa nu agreeze anumite alimente transmise pe calea laptelui matern), la supraalimentarea bebelusului, inghitirea de aer atunci cand copilul este hranit sau alergia bebelusului la laptele praf sau la laptele de vaca. Toate acestea pot influenta sau agrava colicii.

 

Cum tratezi colicii

 

Medicii sustin ca nu exista medicamente care sa vindece colicii, ci doar sa amelioreze durerile. Daca apelezi la remediii naturiste sau la medicamente, consulta medicul inainte!

 

Incearca sa il linistesti pe copil cu diferite „trucuri” ce reusesc sa il opreasca, de obicei, din plans: muzica, leganatul, paturica preferata, sunetul repetitiv al unui aparat electrocasnic sau pur si simplu linistea deplina.

Maseaza-l usor pe burtica si asigura-te ca a eliminat gazele dupa ce l-ai alaptat, batandu-l usor pe spate. Exista biberoane speciale anticolici care il ajuta pe bebe sa nu mai inghita aer.

Apeleaza la medicamente - In farmacii exista nenumarate oferte de medicamente pentru colici. Acestea nu vor garanta insa ca ii vor alunga durerea micutului tau. Discuta cu pediatrul si stabiliti care ar fi variantele de medicamente pe care le-ai putea incerca si in ce doza. De asemenea, poti apela si la remediile naturiste, ca de exemplu ceaiurile pentru colici. Atentie insa la compozitia acestora! Specialistii atrag atentia asupra anasonului stelat, care poate avea efecte adverse asupra bebelusulor.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului