Cresterea copilului

# complimente copil #complimente #crestere copil #copil #ingrijire copil

Complimente pe care trebuie sa i le faci copilului de fiecare data

Micile complimente pe care i le faci copilului tau pot sa aiba o influenta majora asupra modului in care se percepe pe sine si in care ii creste stima de sine. A avea un copil constient de ceea ce poate sa indeplineasca si care stie ca merita aprecierea celorlalti este un lucru important. Iata complimentele pe care trebuie sa i le faci copilului tau de fiecare data:

1. Lauda atunci cand a venit cu o nota buna

Este bine ca tu sa iti lauzi copilul atunci cand vine de la scoala cu o nota buna, insa evita cuvinte precum „remarcabil”, „incredibil de inteligent”, etc. Te poti intreba de ce sa nu le utilizezi. Specialistii spun ca aceste cuvinte care sunt folosite pentru un copil cu stima de sine scazuta pot sa il faca sa creada ca pentru a merita ceva este nevoie sa ia numai note bune.

2. „Pot sa vad cat de mult te straduiesti”

Este de evitat sa i se spuna unui copil ca este destept sau inteligent atunci cand a reusit ceva. Asta il va face sa creada ca nu este inteligent atunci cand nu reuseste sa faca altceva. De aceea varianta buna este sa i se spuna ca „pot sa observ cat te straduiesti”. Astfel dispare presiunea reusitei.

3. Remarca ceea ce a facut bine si nu observa si el

Daca un copil nu are stima de sine crescuta, atunci este bine ca uneori sa ii atragi atentia asupra lucrurilor bune pe care le face si de care nu este constient. Dar nu exagera, nu ii creste ego-ul peste masura.

4. Complimenteaza ceea ce a iesit bine, chiar si cu multe incercari

Chiar si atunci cand totul merge rau, exista pe undeva si o urmare pozitiva. Este bine ca ea sa fie complimentata si sa i se aduca la cunostinta copilului ca este normal in viata sa existe momente in care nu iti iese din prima un rezultat.

5. „Ai facut bine” sau „Te-ai descurcat bine”

Mai degraba decat sa lauzi o nota a copilului, poti sa ii spui ca a facut bine ceea ce a facut. Asta va include tot procesul, nu numai rezultatul final si ii va lua presiunea de a face de fiecare data la fel.

6. „Ajuti casa sa fie functionala”

Fara a exagera, ci, dimpotriva, cu naturalete, este bine ca un copil sa fie imediat invatat ca este bine ca a dus gunoiul sau ca a spalat vasele si sa i se explice si multumeasca pentru ca ajuta la bunul mers al lucrurilor in casa.

7. „Se vede ca ai muncit mult pentru asta”

In loc sa exclami de fiecare data cand copilul tau a desenat ceva ca este cea mai frumoasa lucrare pe care a facut-o, mai degraba ai putea sa ii arati ca stii ca a muncit mult pentru a reusi sa deseneze atat de bine si sa cauti locurile specifice unde se vede munca depusa de catre el in desen.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului