Cresterea copilului

#scoala #copii #frati #comportament agresiv #intimidare

Comportamentul agresiv dintre frati, la fel de nociv ca intimidarea de la scoala

Certurile dintre frati sunt la fel de nocive asupra psihicului lor, precum batjocorirea sau intimidarea de catre alti copii mai mari la scoala sau in alte medii sociale, conform unui studiu realizat de profesorii americani de la Universitatea din New Hampshire, publicat recent in revista online "Pediatrics".

Fratii, indiferent daca au sau nu acelasi sex, se pot certa din orice. Incepand de la o banala jucarie si pana la faptul ca imprumuta haine de la celalat fara ca acesta din urma sa stie, aproape ca nu exista copil care sa nu fi avut cel putin o cearta cu fratele sau. Desi aceste violente psihice se pot transforma cu usurinta in violente fizice, de cele mai multe ori parintii nu acorda o amploare prea mare fenomenului, considerand ca este natural ca cei doi copii sa aiba temperamente diferite si sa se comporte asa.

Un studiu recent, citat de Huffington Post, sustine insa contrariul. Chiar si cea mai mica forma de agresiune poate avea acelasi impact asupra psihicului copiilor ca si intimidarea sau batjocorirea celui in cauza la scola, pe internet sau in alte medii sociale.

"Din punct de vedere istoric, certurile dintre frati au fost acceptate ca fiind ceva normal. (...) Anumiti parinti chiar le percep ca pe un lucru bun, gandindu-se ca ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte abilitatile de solutionare a conflictelor sau cum sa se bata", explica Corrina Jenkins Tucker, unul dintre autorii studiului, profesor asociat despre studii familiale la Universitatea din New Hampshire.


Victimele pot deveni adulti depresivi

Studiul a inclus mai mult de 3.500 de copii, de la cei cu varste fragede si pana la adolescenti de 17 ani. Ei au fost chestionati telefonic daca au experimentat cel putin o forma de agresiune din partea fratelui sau surorii in ultimul an. Aceasta forma a inclus agresiunea psihica, invadarea spatiului personal si agresiune fizica. Apoi cercetatorii i-au chestionat pe copii despre starile lor anxioase, de furie sau cele depresive.

Copiii care au experimentat chiar si o forma de agresiune usoara din partea fratilor s-au dovedit a fi mai afectati psihic decat cei care nu au avut parte de cearta. Rezultatul studiului? Toti copiii au fost afectati intr-un fel sau altul de aceste certuri care apar intre frati. Potrivit specialistilor citati de Huffington, copiii victime pot cadea prada depresiilor mai tarziu in viata, in timp ce fratii lor agresori pot abuza de alcool sau droguri.

Sursa foto: ehow.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare