Cresterea copilului

#concediu #concediu de maternitate #copil

Concediul si indemnizatia de maternitate

Daca ai ramas insarcinata sau iti doresti sa ai in curand un copil, un aspect important pe care trebuie sa-l cunosti ca si angajat este concediul de maternitate. Potrivit Ordonantei de urgenta Nr.158 din 17 noiembrie 2005 – actualizata – privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, femeile asigurate au dreptul legal la concedii de sarcina si lauzie , pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza obligatoriu de indemnizatia de maternitate.

De aceleasi drepturi se bucura si femeile care nu mai au contract individual de munca (aflate in somaj), care nu mai detin functii elective etc, din motive neimputabile lor, dar nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora.

 

Ce presupune concediul de maternitate?

 

Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, insa in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile.

Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere , de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina. In situatia copilului nascut mort sau in situatia in care acesta moare in perioada concediului de lauzie, concediul de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.

De asemenea, in cazul decesului mamei copilului in timpul nasterii sau in perioada de lauzie , tatal copilului beneficiaza de restul de concediu neefectuat de mama (Potrivit art. 5 L 210/99 cu privire la concediul paternal).

Prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 96/2003 il obliga pe angajator sa nu permita revenirea la locul de munca a femeii care a nascut, mai devreme de 42 de zile dupa nasterea copilului. De aceea, medicul care a asistat la nastere sau medicul de familie va acorda cel putin 42 de zile de concediu de lauzie.

De retinut: Daca durata concediului prenatal este mai mare de 84 de zile, ca urmare a compensarii cu concediul postnatal, concediul pentru cresterea copilului nu va putea fi acordat decat la parcurgerea perioadei de 42 de zile de la nastere.

 

Cum se acorda idemnizatia de maternitate?

 

Baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitatii de asigurat.

Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform prevederilor legale. Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

In situatia in care copilul se naste mort sau moare pe parcursul concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se va plati pe intreaga durata a concediului de lauzie. In cazul in care femeia care a nascut moare pe perioada concediului, tatal beneficiaza de o indemnizatie care este egala cu indemnizatia de maternitate cuvenita mamei sau de indemnizatia calculata tatalui, dupa caz care se plateste din fondul angajatorului.

De retinut: pentru indemnizatia de maternitate nu se datoreaza impozit pe venit, contributie de asigurari sociale de sanatate si contributie pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

 

A nu se confunda cu concediul pentru cresterea copilului

 

Concediul si indemnizatia de maternitate nu trebuie confundate cu concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului . Pentru a nu face aceasta confuzie, iata cateva detalii despre concediul pentru cresterea copilului:

  • Se acorda optional, la cererea oricaruia dintre parintii copilului.
  • Este conditionat de realizarea de venituri impozabile o perioada de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului.
  • Se acorda pe o perioada lunga de timp, respectiv pana cand copilul implineste 2 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.
  •  Poate fi efectuat obligatoriu dupa efectuarea concediului de maternitate.

 

Concediul si indemnizatia de risc maternal

 

Daca din nefericire, te afli intr-o situatie dificila in ceea ce priveste starea de sanatate, in perioada in care esti insarcinata, trebuie sa stii ca ai dreptul la concediu de risc maternal. Acesta se acorda in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004.

Pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. Cuantumul indemnizatiei reprezinta 75% din baza de calcul stabilita conform prevederilor legale.

De retinut: Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.

 

Concediul si indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav
 

Persoanele asigurate au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.

Indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Beneficiaza de indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav, optional, unul dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu de cotizare, sau persoana asigurata care a fost numita tutore (fie adoptie, fie in plasament).

Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul stabilita conform prevederilor legale.

Sursa foto : pregnancy-baby.sawy-cafe.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului