Cresterea copilului

#jocuri video #smartphone copii #Gameboy Back # curbarea coloanei #probleme coloana

Copiii au probleme cu spatele din cauza smartphone-urilor si a jocurilor video

Din ce in ce mai multi tineri sufera de o boala specifica societatii moderne, denumita de experti "Gameboy Back". Potrivit specialistilor olandezi, aceasta boala afecteaza coloana vertebrala si este provocata de postura adoptata de cei mici atunci cand petrec foarte mult timp in fata unui smartphone sau a unei console de jocuri video.

Fenomenul "Gameboy Back" se refera la o afectiune cu origini vechi in ceea ce priveste tinerii. Ultima oara cand problema a fost raportata s-a intamplat in urma cu 100 de ani, in Europa. Pe vremea aceea, copiii trimisi la munca erau o prezenta obisnuita in societate.

"Gameboy Back" duce la curbarea coloanei, iar acest lucru poate insemna, in unele cazuri, aparitia herniei de disc la copiii in cauza. Problema a fost semnalata de catre medicii chirurgi Piet van Loon si Andre Soeterbroek, cu precadere la pacientii cu varste cuprinse intre 8 si 18 ani. Cei doi au publicat un articol in revista de specialitate olandeza "Medisch Contact", prin care au dorit sa traga un semnal de alarma referitor la postura adoptata in timpul butonarii gadgeturilor.

"In acele vremuri, copiii se cocosau de la munca la care erau supusi, astazi ei o fac din cauza acestor dispozitive electronice. Pentru corp nu exista nicio diferenta, daca este incovoiat intr-o fabrica de productie sau daca sta aplecat peste un iPad timp de opt ore", a precizat doctorul Andre Soeterbook pentru "The Irish Times".

In ce consta testul "Gameboy Back"

Specialistii au facut o analogie comparand dezvoltarea oaselor cu lemnul. "Este ca si cum ai creste un bonsai: oasele raspund in acelasi mod ca si lemnul. Daca il fortezi intr-o anumita directie pe o perioada de timp prelungita, atunci asa va creste", a explicat Piet van Loon.

Solutia oferita de cei doi medici nu se refera in niciun caz la interzicerea dispozitivelor electronice. Parintii si nu numai trebuie sa se implice mai mult si sa ii faca constienti pe copii de pozitia adoptata. Spatele trebuie sa fie drept si umerii trasi inapoi. In plus, evitarea pe cat posibil a aplecarii pentru perioade lungi de timp este, de asemenea, recomandata. Totodata, pentru o coloana vertebrala sanatoasa se recomanda incurajarea copiiilor sa faca miscare.

Cea mai simpla metoda prin care poti afla daca cel mic este afectat de "Gameboy Back" este sa il pui sa se aplece in fata, in forma literei "N". Cei afectati nu vor putea sa isi atinga degetele de la picioare.


Sursa foto: dailymail.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului