Cresterea copilului

#copii #adulti anxiosi #dureri burta

Copiii cu dureri frecvente de burtica pot deveni adulti anxiosi

Copiii care se plang frecvent de dureri de stomac atunci cand sunt mici prezinta riscul de a avea anumite probleme de sanatate mentala atunci cand vor creste, releva un nou studiu. Potrivit cercetatorilor americani, anxietatea provocata de durerea pe care cei mici o resimt se poate propaga si la maturitate, fara ca pacientii sa mai simta o stare de disconfort in zona abdominala.

Cercetatorii de la Universitatea Vanderbilt din Nashville, SUA, au monitorizat 330 de copii ce se plangeau de dureri abdominale care nu aveau o cauza specifica. Aceasta afectiune se numeste sindromul Durerii Abdominale Functionale (DAF), iar specialistii au comparat datele de la prima grupa de copii cu cele ale altor 150 de micuti care nu au fost afectati de DAF.

Evaluarile psihiatrice efectuate noua ani mai tarziu au aratat ca, in medie, riscul in ceea ce priveste anxietatea a fost de patru pana la cinci ori mai mare in cazul copiilor care au prezentat sindromul DAF.

Astfel, aproximativ 50% dintre persoanele care au avut aceasta afectiune in copilarie au dezvoltat diferite fobii si diferite forme de anxietate, comparativ cu procentul de 20% al celor care nu au avut dureri abdominale.


Si parintii sunt stresati din pricina DAF

"Nu este numai anxietatea provocata de durere. Am observat ca, odata ce durerea abdominala dispare, participantii la studiu inca prezentau semne ale anxietatii", a declarat Lynn Walker, cercetatori in cadrul studiului, de la Universitatea Vanderbilt din SUA, citat de portalul LiveScience.

Durerile abdominale sunt un lucru obisnuit in copilarie, insa in cazul unor copii acestea apar de cateva ori pe zi si au cauze ce par a fi inexplicabile la prima vedere. Desi durerea dispare pe masura ce copilul se dezvolta, ea poate schimba viata pacientului in cauza, intrucat interfereaza cu activitatile de zi cu zi, cum ar fi mersul la gradinita sau la scoala, facandu-le imposibil de indeplinit.

Potrivit sursei citate, nu se stie exact ce cauzeaza sindromul DAF, insa medicii spun ca sistemul nervos ar putea avea un rol in declansarea sa. In plus, durerile abdominale neexplicate pot fi si o sursa de stres pentru parintii copilului in cauza. Acestia ii pot perpetua starea de neliniste in momentul in care devin prea protectori, deoarece micutul se va gandi cu ingrijorare ca ceva nu functioneaza cum trebuie. Studiul a fost publicat recent in revista americana Pediatrics.


Sursa foto: children.webmd.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului