Cresterea copilului

#cumparaturi #parinti #copiii si banii #bani

Copiii si banii

In cadrul unei familii, banii sunt adesea un subiect tabu. Este dificil pentru un copil sa inteleaga ce sunt acestia, de unde provin si la ce se folosesc. Totusi, o buna educatie financiara ii va servi copilului ca resursa pentru tot restul vietii.

 

Greseli in relatia copii-parinti-bani

Cele mai intalnite greseli in ceea ce priveste educatia copiilor este inducerea eronata a ideei de bani, ce sunt, la ce folosesc, cum se castiga si care este importanta acestora in viata copilului si a parintilor.

Multi dintre copii ajung sa creada ca pot obtine banii necesari pentru a-si cumpara ce isi doresc avand un comportament exemplar. Prin acesta isi santajeaza parintii. Daca nu obtin banii de care au nevoie, nu mai invata pentru scoala sau nu mai asculta.

Pentru a-i tine departe de problemele financiare sau de ideea ca banii au o limita, parintii le satisfac copiilor toate dorintele, iar copilul intelege ca mama si tata muncesc si fac bani, iar el e dator sa-i primeasca.

Situatia poate degenera, copilul ajungand sa creada ca poate cumpara dragostea parintilor si afectiunea prietenilor cu ajutorul banilor, se va mandri cu banii pe care ii are si evolutia sa va sta sub semnul acestora.

Educatia financiara incepe de la o varsta frageda

O educatie adecvata poate avea beneficii nu doar in ceea ce priveste aspectul financiar. Copilul va invata sa castige si sa aprecieze banii pe care ii are, ii va gestiona si va invata sa isi stabileasca prioritati. Iata cateva metode pentru a-l invata pe copilul tau ce inseamna banii, cum se castiga si la ce folosesc.

Ia-l cu tine la cumparaturi si lasa-l sa-si aleaga singur sapunul, pasta de dinti,  hainutele, incaltamintea preferata. Poti incuraja astfel aspectele legate de curatenie, si ii formezi capacitatea de a alege din mai multe produse, de a-si stabili criterii  sau de a amana cumpararea unui anumit produs. Totodata, va invata sa comunice cu persoane straine si sa obtina informatii despre produsele pe care si le doreste.

O lista de cumparaturi il va ajuta sa inteleaga ce este strict necesar si ce se achizitioneaza din placere, si cum sa gestioneze suma de bani pe care o detine. Va incepe astfel sa socoteasca, isi va dezvolta capacitatea de a face cumparaturi in mod practic si te va ajuta si pe tine.

Invata-l sa fie responsabil, lasandu-l sa-si gestioneze propria suma de bani. Incurajeaza-l! Lasa-l sa-si stranga banutii primiti de la bunici sau de la parinti, cu ocazia sarbatorilor sau a zilei de nastere, si lasa-l sa cumpere ceea ce vrea.

Daca a facut o greseala, o va constientiza singur. Nu-l certa daca isi cheltuie banii pe lucruri care tie ti se par inutile, incurajeaza-l cu sfaturi si discutati impreuna despre administrarea banilor,.

Nu il coplesi cu sume mari de bani, pentru ca nu va percepe adevarata valoare a acesteia si nu va sti ce sa faca cu ea. Pe masura ce copilul si nevoile acestuia cresc, puteti mari si suma de bani.

Lasa-l sa mearga singur la cumparaturi. Arata-i ca ai incredere in el si incurajeaza-l!

Pe masura ce copilul va creste, nevoile acestuia se vor schimba. De la bomboane si jucarii, isi va dori haine si alte gadget-uri specificei varstei.  Dar, daca va avea un simt al masurii si o educatie financiara adecvata, se va limita singur si va alege produsele de care are intr-adevar nevoie.

Dezvolta-i simtul social. Implica-te in voluntariat si implica-l si pe copilul tau in astfel de actiuni. Arata-i ca poate participa la imbunatatirea lumii din jur  si dezvolta-i astfel simtul responsabilitatii si al generozitatii.

Nu uita ca tu esti un exemplu pentru copilul tau, iar o parte din atitudinea ta se va reflecta in comportamentul lui, punandu-i bazele unei educatii care ii va servi pentru o viata intreaga.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului