Cresterea copilului

#copil #joaca #lovitura #sanatate #medic #parinti #mers

Copiii si loviturile la cap

Pe masura ce copilul tau va incerca sa mearga si sa exploreze mediul din jurul sau, micutul se va alege cu o serie de lovituri si vanatai datorita cazaturilor accidentale.

De cele mai multe ori insa, acestea sunt inofensive si fac parte din procesul de dezvoltare. Fii totusi in alerta atunci cand copilul se loveste la cap, pentru a consulta, la nevoie, imediat medicul.

 

Daca micutul a cazut de pe canapea, de pe scaun, din patut etc. primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa il examinezi si sa observi daca prezinta rani, mai ales atunci cand s-a lovit la cap. La copiii mici, oasele sunt inca moi, asa ca riscurile de a suferi o fractura este mai scazut decat la copiii mai mari. Cu toate acestea, micutul poate suferi rani interne, pe care nu le poti vedea cu ochiul liber.

Daca aparent, copilul nu prezinta niciun semn ingrijorator, observa-i comportamentul in urmatoarele 24 de ore.
Cheama salvarea daca micutul tau prezinta urmatoarele simptome:

 

  • Si-a pierdut cunostinta
  • Sangereaza si nu reusesti sa o opresti aplicand presiune
  • Prezinta semne de fractura, ca de exemplu o deformitate evidenta – o glezna care este rasucita intr-un mod ciudat, mana care nu pare a fi aliniata corespunzator etc.
  • Prezinta semne ale unei fracturi de craniu: o zona moale de dimensiuni mai mari, in zona capului; ii curge sange din nas sau din urechi.
  • Semnele unei contuzii, precum miscarea neobisnuita a ochilor sau diferente intre pupile, voma sau senzatia de somnolenta excesiva. In functie de varsta copilului, observa daca exista neregularitati in modul in care merge, in picioare sau de-a busilea, are probleme cu vederea sau cu vorbirea.

 

Nu te speria de cucuie si "bobarnace"

 

Daca palpezi capul celui mic si observi cucuie sau bobarnace, nu trebuie sa te alarmezi, pentru ca asta nu inseamna ca micutul tau s-a ranit. Te vei intalni destul de des cu acestea, pe masura ce copilul tau incepe sa exploreze meediul si incearca sa realizeze primii pasi.

Pentru a elimina umflatura, preseaza in locul respectiv un prosopel in care se afla o punga cu gheata, timp de 15-20 de minute. Daca micutul iti da impresia ca este deranjat de umflatura, intreaba pediatrul ce medicament i-ai putea oferi pentru a elimina disconfortul. Atentie! Nu ii oferi aspirina , pentru ca aceasta poate duce la aparitia unei boli rare numita Sindromul Reye .

Sursa foto : geekgirl.files.wordpress.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare