Cresterea copilului

# alimentatie copii #alimente sanatoase #copii

Copil mofturos: cum il convingi pe cel mic sa manance legume

Inca de la varste fragede copiii incep sa descopere lucruri, iar printre acestea se afla si hrana. Textura, gustul sau mirosul sunt doar cateva dintre lucrurile pe care cei mici le observa o data cu inceperea diversificarii, iar adesea, chiar din primele luni de proces, se poate vedea cea anume ii place copilului si ce nu. Daca si tu ai un copil mofturos si vrei totusi sa il determini sa manance legumele, iata ce ar trebui sa stii.

Fa din masa un moment placut

Copiilor nu le place sa se simta obligati sa faca anumite lucruri, drept pentru care adesea ei se regasesc in stari conflictuale, pentru ca isi doresc sa poata alege. Este drept ca nu putem lasa in seama lor alegerea felurilor de mancare pentru masa, insa poti ca parinte sa ii asiguri confortul la masa cu ajutorul unor scaune moderne sau cu ajutorul unor seturi de masa dedicate, care sa stimuleze copilul.

Confortul la masa este foarte important pentru ca in definitiv masa in sine trebuie perceputa ca o bucurie, nu ca pe o cerinta care trebuie indeplinita. Asa ca alege sa oferi confort prin mobilier dedicat, prin farfurii, prin accesorii si prin orice alt lucru care stimuleaza apetitul si curiozitatea copilului pentru bucatele pregatite.

Realizeaza modele din legumele preparate

De cele mai multe ori parintii nu au timp sa se ocupe de pregatirea hranei din punct de vedere vizual, asa cum si-ar dori. Totusi, poti cumpara cateva accesorii de bucatarie care sa te ajute sa tai morcovii sub forma de stelute, sau castravetii sub forma de frunze, rosiile sub forma de gargarite sau ardeii in forma de luna. Aceste lucruri vor atrage copilul spre preparate si il vor face curios sa descopere cat mai mult.

Fii un exemplu pentru el

De cele mai multe ori copiii mananca pentru ca au un exemplu pe care il urmeaza. Fie ca faci jocuri de rol cu plusurile copiilor sau ca efectiv mananci tu alaturi de micutul tau, important este sa transformi jocul in placere. De asemenea, poti profita de acest joc pentru a-l invata notiuni noi pe copil, cum ar fi ideea ca masa e buna, e gustoasa, e colorata, sau are o anumita textura.

Stabileste o rutina clara a mesei

Pentru copii este foarte important sa stie ce urmeaza, care sunt pasii pe care ii parcurge pe parcursul unei zile, pentru ca la un moment dat se obisnuiesc cu aceasta rutin, devenindu-le benefica. Asadar, poti alege sa stabilesti o ora clara pentru masa, pe care efectiv sa o respecti, dar sa respecti de asemenea si obiceiurile care tin de a servi masa: pregatim tacamurile, scaunul de masa, servetelele si lasam orice alt stimul deoparte. In acest fel copilul va sti ca urmeaza un timp dedicat hranei si va intelege ca trebuie sa manance acel fel de mancare ce ii este servit in farfurie.

Integreaza legumele in meniuri compuse

Uneori simpla asamblare a unor meniuri cu legume servite ca garnitura ar putea fi o idee nemaipomenita, deoarece ii oferi practic posibilitatea copilului sa aleaga ce vrea sa manance. Avand mai multe optiuni, nu doar ca ii vei oferi mai multa culoare in farfurie, ci il vei face curios sa incerce, sa guste si sa descopere legumele intr-o alta forma. Daca ii servesti copilului mancare pasata (ceea ce se intampla cu precadere in primele luni de diversificare, poti face mixuri de fructe si leguma, in cantitati mici).

Cu siguranta copiii nu agreaza foarte mult ideea de a manca legumele, insa daca le prezinti acestora intr-o forma cat mai special, deosebita si atractiva, ei vor dori macar sa incerce. Iar de acolo si pana la a manca efectiv nu este decat un pas. Un pas mic pentru tine poate, dar un pas enorm pentru ei.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/s285sDw5Ikc

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului